Testul real al Americii vine după scrutin
alte articole
Câştigătorul scrutinului prezidenţial din 2012 are în faţă un test al leadership-ului imediat, nu numai pentru a depăşi divizările dintre democraţi şi republicani, care au paralizat în mare măsură Washingtonul. Provocarea mai mare în prezent este cum să reanime un spirit de optimism încrezător într-o naţiune afectată de criza financiară globală, se arată într-o analiză publicată de Financial Times (FT).
''Lucrul de care are nevoie America acum este încrederea, toate ingredientele sunt la locul lor pentru o redresare, dar avem nevoie de previzibilitate şi un leadership executiv puternic', a declarat pentru FT un CEO de pe Wall Street.
Alegerile din acest an vor fi amintite în mare măsură drept un referendum privind managementul economic, dacă nu chiar o întreagă filosofie de guvernare. După ce a moştenit o economie în colaps, Barack Obama a respins reducerile de taxe regresive şi dereglementarea şi a recurs la împrumuturi guvernamentale şi intervenţia statului la un nivel nemaiîntâlnit din anii 1930. La fel ca Franklin Roosevelt, Obama a încercat să salveze capitalismul de el însuşi, consideră FT.
Patru ani mai târziu, preţurile caselor şi-au oprit căderea iar consumatorul american a început să cheltuiască din nou. Dar, în pofida unei creşteri anuale de 13,6% a indicelui bursier S&P, factorul mulţumire lipseşte iar afacerile împiedică investiţiile. După unele calcule, corporaţiile americane dispun de 1,7 trilioane de dolari numerar în bilanţul care aşteaptă să fie cheltuit.
Mulţi dau vina pe lovitura investiţiilor corporative privind ''fiscal cliff'', criza bugetară pe termen mediu din SUA. Fără o rezolvare până la 1 ianuarie, vor avea loc reduceri automate de cheltuieli şi creşteri de impozite, care ar putea arunca înapoi în recesiune SUA.
'Problema este că SUA cresc cu numai 1 până la 2%', a declarat pentru FT directorul executiv al unei bănci majore din SUA. 'Noi nu suntem obişnuiţi cu acest nivel. Avem nevoie de o schimbare în modelul de creştere, de crearea de locuri de muncă în construcţii şi de recalificarea lucrătorilor', a adăugat el.
Nervozitatea investitorilor este amplificată de o combinaţie de 'fiscal cliff' şi revenire a crizei datoriilor suverane din Europa, declanşată de o creştere a costurilor de împrumut pentru Spania şi Italia.
În sesiunea post-electorală a Congresului, impasul dintre democraţi şi republicani riscă să reia criza din vara anului 2011. La vremea aceea, Congresul a amânat creşterea plafonului datoriei şi SUA au fost deposedate de ratingul râvnit triplu A, după cât se pare garanţia statutului de superputere.
Obama, rece şi cerebral în comparaţie cu predecesorul său George W. Bush, a constatat că este aproape imposibil să doboare zidul republican de opoziţie în Congres. Proiectul său de lege inovator privind reforma sistemului de sănătate a trecut fără nici un vot al Partidului Republican.
Obama nu are puterea de seducţie a unui Bill Clinton sau autoritatea impozantă a unui Lyndon Johnson. Logica sa rece a câştigat puţini prieteni pe Capitol Hill, unde congresmenii sunt mai sensibili la politica mitei electorale, o doză sănătoasă de linguşire şi un trabuc cubanez bun, potrivit FT.
În domeniul politicii externe, agenda nu este mai puţin presantă sau descurajatoare. La un moment dat, în următorii patru ani, preşedintele va trebui să facă o alegere fatală privind modul de a aborda ambiţiile Iranului de a se dota cu o bombă nucleară. Serviciile de informaţii occidentale estimează că Teheranul se află la cel puţin un an distanţă de construirea unei astfel de arme şi orice încercare de a o fabrica va fi detectabilă. Acest lucru presupune o oportunitate de negocieri diplomatice, sancţiuni economice şi(sau pregătirea unei lovituri militare condusă de SUA împotriva instalaţiilor iraniene, în 2013-2014.
Obama, care a închis un ochi mai întâi privind extinderea aşezărilor israeliene din Cisiordania, l-a forţat pe oponentul său Benjamin Netanyahu să renunţe la o eventuală acţiune militară unilaterală înainte de alegerile din 2012.
Persoane din interiorul serviciilor de informaţii pariază pe o anumită formă de deschidere diplomatică din partea administraţiei următoare pentru a testa intenţiile liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei în 2013, mai ales având în vedere faptul că preşedintele instigator Mahmoud Ahmadinejad va părăsi postul anul viitor.
În alte părţi din Orientul Mijlociu, preşedintele trebuie să se ocupe şi de drama în desfăşurare a ''Primăverii arabe''. Iar apoi vine China. În ultimii patru ani, SUA au efectuat tardiv o virare spre Asia, parţial pentru a contracara puterea în creştere a Beijingului, dacă nu chiar pentru a reproduce strategia de succes a 'îngrădirii' urmărită împotriva Rusiei sovietice.
Naţionalismul în creştere cuplat cu disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud reprezintă pericolul imediat, dar următoarea administraţie va fi îngrijorată şi de declinul Japoniei, prinsă în menghina dintre China ''low-cost'' şi puterea competitivă nemiloasă a Coreii de Sud.
Cu 24 de ani în urmă, în contextul în care Războiul Rece se încheia, James Baker, abilul ministru de finanţe şi viitor secretar de stat, a inventat expresia 'insecuritate economică' ca marcă a campaniei lui George Bush sr. De fapt, preşedinţia lui Bush a fost dominată de securitatea naţională. În următorii patru ani, exceptând o criză externă neprevăzută, americanii sunt susceptibili de a fi preocupaţi de insecuritatea economică, în contextul în care depun eforturi pentru a-şi menţine predominanţa într-o economie globală în care cunoştinţele avansate sunt larg răspândite iar munca ieftină rapid disponibilă.
SUA sunt, în multe privinţe, într-o formă mult mai bună decât Europa, relevă FT. Datorită administraţiilor Bush şi Obama, au recapitalizat sistemul bancar. Revoluţia gazelor de şist reduce considerabil costurile energetice şi inaugurează o renaştere manufacturieră. În sud, Mexicul ''low-cost'' este tot mai competitiv faţă de China; la nord se află Canada bogată în resurse energetice.
'Sunt incredibil de optimist privind America', a concluzionat CEO de pe Wall Street contactat de FT.
Astfel, după fierbinţeala campaniei, atât învingătorul cât şi învinsul ar putea aminti că nu există o soluţie perfectă, dar nici o provocare de nedepăşit în următorii patru ani pentru SUA, în continuare cea mai puternică naţiune de pe pământ, conchide FT.