Biografie: Obama, al doilea preşedinte democrat care este reales,după cel de-al doilea Război Mondial

Preşedintele american, Barack Obama.
Preşedintele american, Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.11.2012

Barack Obama a câştigat un al doilea mandat, devenind al doilea preşedinte democrat, după Bill Clinton, care este reales, după cel de-al doilea Război Mondial.

Barack Obama a obţinut un nou mandat, în pofida unor rezultate economice contestate şi a unui adversar redutabil, în persoana republicanului Mitt Romney, notează BBC.

Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, a avut un prim mandat turbulent. El şi democraţii săi au obţinut o serie de realizări istorice. Însă economia nu este în cea mai bună formă, pe fondul celei mai grave recesiuni economice din ultimele decenii: crearea de locuri de muncă este anemică, iar rata şomajului depăşeşte 8%. Ceea ce a făcut ca Partidul Democrat să sufere o înfrângere istorică la alegerile de la jumătatea mandatului, din noiembrie 2010, din care republicanii au ieşit impulsionaţi şi mai hotărâţi ca niciodată să îşi promoveze agenda conservatoare.

Necunoscut publicului în urmă cu patru ani, Barack Obama a devenit cel mai puternic om din lume, într-o perioadă în care americanii aşteaptă un salvator pentru a-i scoate din cea mai gravă criză economică de după anii '30.

Ascensiunea politică meteorică a lui Barack Obama a început în iulie 2004, când americanii au descoperit carisma noului senator de Illinois prin discursul tulburător susţinut de el în faţa Convenţiei democrate din 2008. "Nu există o Americă de stânga şi una conservatoare, există doar Statele Unite ale Americii. Nu există o Americă neagră, una albă şi una latină sau asiatică, există Statele Unite ale Americii (...) suntem un întreg", a declarat Obama, provocând lacrimi în rândul audienţei. Discursul său nu va fi de ajuns pentru a-i aduce victoria lui John Kerry la alegerile prezidenţiale, însă apelul său la unitate a atins coarda sensibilă a unei ţări marcate de diviziunile din era republicană.

Dorinţa sa de reconciliere coincide cu un parcurs personal "unic", consideră David Mendell. Fiul unei mame albe şi al unui tată kenyan, venit să studieze în Hawaii, Barack Hussein Obama s-a născut la 4 august 1961, la Honolulu. "Are aspectul fizic al unui afroamerican, dar a crescut într-un mediu al albilor, cu multe influenţe asiatice în jurul său, întâi în Hawaii, apoi în Indonezia", spune biograful său. Rezultatul acestui melanj face ca "Obama să nu se simtă incomod nicăieri", într-un stat în care albii şi afroamericanii locuiesc în continuare în mare parte separat, explică Mendell.

Tatăl său îşi părăseşte familia când Barack Obama are numai doi ani. Mama lui se recăsătoreşte cu un student indonezian care duce întreaga familie în Jakarta, unde copilul locuieşte până la vârsta de zece ani, după care va pleca la Honolulu. Aici va fi crescut de bunicii din partea mamei. În autobiografia sa intitulată Visurile tatălui meu, Obama povesteşte ca a încercat să găsească răspunsul la problema identităţii sale în alcool şi droguri. Este perioada când ia decizia să renunţe la porecla "Barry" şi să folosească prenumele de origine africană "Barack".

După ce studiază la Los Angeles şi apoi la New York, unde îşi ia diploma în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, Obama se implică în viaţa comunităţilor din cartierele defavorizate din Chicago, implementând programe de educare şi ajutorare a localnicilor. În 1988 este admis la Universitatea Harvard, cea mai bine cotată din Statele Unite, şi devine redactor-şef la prestigioasa revistă de drept din cadrul facultăţii. O întâlneşte pe viitoarea sa soţie, jurista Michelle Robinson, în timpul unui stagiu la Chicago.

Cariera sa politică începe în 1996, când devine senator de Illinois. În 2004, este singurul afroamerican din Senatul american. Îşi lansează oficial campania prezidenţială la 10 februarie 2007 printr-un discurs susţinut în acelaşi loc în care eroul său, Abraham Lincoln, a rostit celebrul discurs împotriva sclavagismului. De atunci începe lupta din alegerile primare democrate, împotriva rivalei sale Hillary Clinton, care renunţă în iunie 2008. Obama mai are un singur adversar, pe republicanul John McCain.

Revigoraţi după alegerea lui Sarah Palin drept candidată la vicepreşedinţia Statelor Unite, republicanii se lansează în atacuri. Cei doi candidaţi sunt foarte apropiaţi în sondaje. Însă în 15 septembrie banca Lehmann Brothers dă faliment, provocând un seism financiar. Obama preia avantajul, pe care nu-l va mai pierde. "Este cel mai norocos politician pe care l-am văzut vreodată", comentează David Mendell.

Beneficiind de o mobilizare fără precedent a electoratului afroamerican şi a celui hispanic, Obama câştigă la 4 noiembrie alegerile prezidenţiale, cu 53% din voturi. "Schimbarea a venit în America", a declarat el în primul discurs după victorie.

În evoluţia personală a lui Obama se regăseşte evoluţia Americii: atunci când părinţii lui s-au căsătorit, uniunile interrasiale erau încă ilegale în mai multe state americane, pentru ca la 47 de ani, Obama să devină primul preşedinte american de culoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor