Succesul lui Obama: O susţinere puternică a populaţiei pentru o serie de politici economice

Victoria dramatică a preşedintelui Obama nu a fost un semn că o naţiune divizată s-a reunit în Ziua Alegerilor.
Preşedintele american, Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.11.2012

Victoria dramatică a preşedintelui Obama nu a fost un semn că o naţiune divizată s-a reunit în Ziua Alegerilor. Succesul preşedintelui a reprezentat o susţinere puternică a populaţiei pentru o serie de politici economice care favorizează o creştere a locurilor de muncă, reforma sistemului de îngrijire medicală, creşterea impozitelor, o reducere echilibrată a deficitului şi nu în ultimul rând politici moderate privind imigraţia, avortul şi căsătoriile homosexuale, scrie New York Times într-un editorial.

Victoria preşedintelui a depins foarte mult de statele din Midwestern 'Rust Belt' cum ar fi Ohio, unde salvarea industriei auto, pe care Obama a întreprins-o şi căreia Romney i s-a opus, s-a dovedit extrem de populară pentru simplul motiv că a funcţionat. Mai explicit, alegătorii din Midwest au părut să aprobe argumentul preşedintelui că guvernul are un rol important în crearea de locuri de muncă din sectorul privat şi în stimularea economiei. Din acest motiv, ei au respins poziţia lui Romney care a susţinut că Washingtonul ar trebui să stea departe de aceste probleme şi să lase piaţa liberă să acţioneze.

De asemenea, ultima încercare a republicanilor de a-i 'fura' Pennyslvania lui Obama prin accentul pus asupra şomajului a fost un eşec, aşa cum s-a întâmplat şi în alte părţi. Alegătorii care au crezut că şomajul este o problemă majoră au votat în principal pentru Obama.

În plus, se pare că Romney a luat decizia fatală în timpul primarelor de a susţine o linie dură privind imigraţia, care i-a adus o respingere puternică din partea populaţiei hispanice. De asemenea, prin adoptarea poziţiei dure că imigranţii ilegali ar putea fi obligaţi la 'auto-deportare' şi prin lăudarea legii crude din Arizona privind imigraţia, Romney şi-a înstrăinat Florida şi mai multe alte state cruciale. Doar o treime din alegători sunt de părere că imigranţii ilegali ar trebui să fie în întregime deportaţi, în timp ce două treimi au optat pentru o cale prin care aceştia să obţină rezidenţă legală şi cetăţenia. Abordarea republicană, dacă nu se va schimba, va costa partidul scump pe viitor.

Totuşi, victoria lui Obama nu a prezentat o ţară unită. Americanii mai bogaţi l-au susţinut pe Romney, în timp ce americanii mai săraci au tins să voteze pentru Obama. De asemenea, au rămas divizări clare în rândul alegătorilor în funcţie de gen, vârstă, rasă şi religie. Dacă afro-americanii şi hispanicii l-au susţinut într-o majoritate covârşitoare pe Obama, bărbaţii albi au votat pentru Romney. Republicanul a câştigat şi în rândul celor care se opun căsătoriilor între homosexuali, care doresc să scoată în afara legii avortul sau al celor care favorizează deportarea în masă a imigranţilor ilegali. Niciuna dintre aceste poziţii nu mai este însă susţinută de o majoritate în America.

De asemenea, strategia lui Romney de a da vina pe Obama pentru tot, asigurându-i în acelaşi timp cu seninătate pe americani că plănuieşte să reducă deficitul, fără a creşte impozitele sau să opereze reduceri bugetare uriaşe în Medicare, pur şi simplu nu a funcţionat.

O majoritate solidă a alegătorilor a fost de părere că fostul preşedinte american George W. Bush a fost de vină pentru starea economiei, mai degrabă decât Obama. Totodată, alegătorii s-au arătat mai subtili în analiza lor economică decât a prevăzut, probabil, Romney. Cei care au crezut că piaţa imobiliară şi şomajul au fost cele mai mari probleme ale naţiunii au declarat că au votat pentru Obama. Cei mai preocupaţi de impozite au votat masiv pentru Romney.

În mod semnificativ, 50 la sută din alegători au fost de părere că impozitele ar trebui crescute fie pe socoteala celor bogaţi, fie a tuturor, faţă de doar 35% care sunt de părere că impozitele nu trebuie crescute. În mod natural, acest grup l-a susţinut puternic pe Romney Sondajele au indicat că americanii sunt nemulţumiţi de status quo-ul economic, iar un număr substanţial de alegători este de părere că starea economiei se înrăutăţeşte. Pe de altă parte, Romney nu a părut să convingă alegătorii că deficitul este o problemă majoră. Doar 1 din 10 alegători a susţinut că deficitul este cea mai importantă problemă cu care se confruntă în acest moment SUA.

Republicanii sunt probabil dezamăgiţi de rezultatele asaltului lor continuu asupra legii privind reforma sistemului de sănătate iniţiată de Obama, în condiţiile în care doar aproximativ un sfert dintre americani a fost de părere că aceasta ar trebui abrogată în întregime.

Sondajele de opinie au indicat, de asemenea, faptul că o majoritate solidă a americanilor crede că avortul ar trebui să fie legal şi că jumătate dintre americani susţin că statele lor ar trebui să recunoască căsătoriile între cuplurile de acelaşi sex.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor