Conservatorii din UE îl avertizează pe Viktor Orban pentru traiectoria neliberală a Ungariei
alte articole
Conservatorii europeni l-au avertizat pe premierul ungar Viktor Orban şi partidul său de aripă dreapta Fidesz să respecte democraţia şi statul de drept.
O rezoluţie “de urgenţă” adoptată miercuri în cadrul unei întâlniri a Partidului Popular European (PPE), care cere să fie respectate valorile şi libertăţile pe care se fundamentează UE, nu i-a numit în mod specific pe Orban şi Fidesz.
Însă înaşt oficiali din PPE au recunoscut înaintea întâlnirii din Helsinki faptul că rezoluţia a vizat Ungaria. Reprezentanţii Fidesz, care au semnat de asemenea rezoluţia, au negat afirmaţia, potrivit Deutsche Welle.
Orban i-a alarmat pe unii parlamentari din PPE prin adoptarea unei poziţii dure împotriva imigraţiei, atacarea mass mediei şi promovarea unei aşa-numite “democraţii neliberale”.
Guvernele de aripă dreapta din alte ţări est-europene, inclusiv Polonia, au urmat exemplul Ungariei, alimentând temerile cu privire la răspândirea autoritarismului în Europa.
În septembrie, parlamentari europeni au votat lansarea unei anchete care să determine dacă Ungaria eşuează în susţinerea valorilor morale. Procesul ar putea duce la sancţiuni împotriva guvernului de la Budapesta.
Poziţia partidului Fidesz în PPE a divizat opiniile în cadrul grupului. Cei doi bărbaţi care urmăresc să fie selectaţi de PEE în poziţia de candidat principal la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 au opinii diferite cu privire la această problemă.
Manfred Weber din Uniunea Creştin-Socială (CSU) din landul german Bavaria susţine menţinerea lui Orban şi a partidului Fidesz în PEE. El este favorit la câştigarea nominalizării şi a primit sprijinul premierului ungar.
Însă Alexander Stubb, fost premier finlandez, a cerut înlăturarea partidului Fidesz din PPE dacă reprezentanţii acestuia nu semnează rezoluţia de urgenţă.
În pofida rezoluţiei de miercuri, liderul grupării socialiste din Parlamentul European i-a criticat pe opozanţii săi din PPE pentru că au eşuat să adopte o poziţie împotriva lui Orban şi a partidului acestuia.
“În mod evident, conservatorii nu mai sunt parteneri de încredere în ceea ce priveşte lupta împotriva forţelor întunecate ce încearcă să submineze statul de drept, democraţia şi solidaritatea din Europa”, a precizat Udo Bullamann.