Expert rus susţine că Rusia şi SUA vor forma totuşi un grup de securitate informatică

Hackeri
Hackeri (Patrick Lux / Getty Images)

Moscova şi Washingtonul duc tratative pentru a crea o forţă de securitate cibernetică, a anunţat RIA Novosti joi, citând un expert rus în securitate informatică, Andrei Kruţkih.

Odată cu pătrunderea informaticii în cele mai adânci sectoare guvernamentale, războiul cibernetic a căpătat o importantă tot mai mare. Rusia, China şi SUA, împreună cu Iranul, Coreea de Nord, Marea Britanie şi Germania, au derulează toate programe de spionaj cibernetic.

Grupul de securitate cibernetică a fost iniţial anunţat de Trump imediat după întâlnirea la vârf cu omologul său rus, în marja summitului G20 din Hamburg.

Ideea anunţată iniţial de Trump pe contul său de Twitter nu a căpătat o mare popularitate, dată fiind istoria spionajului cibernetic dintre cele două ţări.

Un alt aspect despre care nu există informaţii este împotriva cui s-ar concentra eforturile unui asemenea grup.

Declaraţia expertului rus survine într-un moment sensibil al relaţiilor ruso-americane.

În special către finalul cursei electorale americane de anul trecut, administraţia Obama a acuzat Rusia de spargerea serverului de email al Convenţiei Democrate, şi de publicarea de emailuri compromiţătoare despre candidatul democrat la preşedinţie, Hillary Clinton. Oficiali democraţi seniori au mers până într-acolo încât l-au acuzat pe Donald Trump de cooperare ilegală cu Rusia lui Vladimir Putin şi au afirmat că preşedintele rus era personal implicat în proiectul de spionaj cibernetic împotriva Americii, menit subminării influenţei democraţilor în politică americană.

Învinuirea a fost preluată de mass media stângistă din SUA, în special Washington Post şi New York Times, două dintre publicaţiile cele mai contectate cu serviciile americane de informaţii.

În ciuda faptului că afirmaţiile, de o gravitate evidentă, nu au fost probate niciodată, au existat mărturii că serviciile de informaţii au deschis numeroase anchete în acest sens împotriva lui Trump. Însă de fiecare dată oficiali ai comunităţii de informaţii au declarat că nu s-au găsit dovezi ale vreunei colaborări dintre Trump şi Putin.