Congresul PSD, unanimitatea şi modelul Orban
alte articole
Victor Ponta a fost reales aproape în unanimitate preşedinte al PSD. În buna tradiţie a partidului unic pe care l-a succedat şi moştenit, Congresul social-democraţilor a fost unul cu rezultat ştiut dinainte, fără o competiţie de platforme, viziuni şi persoane. Aplauzele îndelungate pentru fostul lider Adrian Năstase au fost şi ele simbolice pentru un partid care nu se va schimba niciodată. Iar România lui Ponta seamănă tot mai mult cu Ungaria lui Viktor Orban, pe care partenerul de coaliţie Antonescu îl ia ca model.
Elena Udrea declara recent că actuala conducere a PDL, a se citi Vasile Blaga, ar trebui să înveţe de la Congresul PSD. Se referea la modul în care sunt cinstiţi, aplaudaţi şi apreciaţi foştii preşedinţi ai partidului Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Aş contrazice-o din două motive. Mai întâi, poate că PSD ar trebui să ia exemplu de la PDL, dacă e s-o luăm aşa, al cărui Congres a fost o adevărată competiţie. E adevărat că imperfectă şi afectată de tarele obişnuite ale politicii româneşti: acuzaţii de fraudare a votului, de închidere timpurie a urnelor etc. Dar au existat totuşi trei candidaturi, trei platforme, trei competitori pentru funcţia de preşedinte. Chit că reformiştii au eşuat iar partidul s-a dovedit nereformabil, măcar s-au luptat, au încercat şi şi-au testat susţinerea.
În PSD în schimb, nu a existat nicio competiţie pentru funcţia de preşedinte. Victor Ponta a fost reconfirmat ca lider suprem şi este un fel de Adrian Năstase în perioada de tristă amintire 2000-2004. Reformişti nu există în partid, nici ideea că ar fi nevoie de vreo schimbare. Totul merge ca uns. Primează cultura unanimităţii căreia i se supun din interes toţi baronii care vor să primească câte o felie de putere. Chiar şi Marian Vanghelie de la sectorul cinci, care îl înjura în trecut pe Ponta a înţeles cum stau lucrurile: "Mi-au trebuit 20 de ani să înţeleg un lucru: nu ai dreptate când ai dreptate, ai dreptate când ai greutate", a spus primarul care-l reevaluează pe Ponta ca lider.
Cât despre aplauze, nu ştiu câtă apreciere denotă ele pentru "veterani". Năstase n-a venit ca învingătorul regimului Băsescu la congres, ca un viitor lider al partidului care îşi pregăteşte o reîntoarcere fulminantă pe scena politică. El a venit doar în calitate de invitat şi nu a fost invitat să ia cuvântul la tribună. Declaraţia lui Victor Ponta potrivit căruia doar un fost preşedinte al partidului poate primi atâtea aplauze poate fi interpretată tot în cheia predării ştafetei de la Năstase către el. Steaua politică a lui Năstase a apus şi chiar dacă nu a renunţat la ambiţiile sale politice, revenirea este foarte dificilă. Este era lui Ponta acum, spunea Ion Iliescu, care îl proclama pe Năstase reper moral. No comment
Într-adevăr Ponta a reuşit să-şi consolideze puterea în partid în urma Congresului, după modelul maestrului său Năstase. Oamenii săi, Bănicioiu, Şova şi ceilalţi, au fost aleşi vicepreşedinţi. Doar Dragnea l-ar mai putea deranja pentru că va face regionalizarea şi îi va face astfel şi mai dependenţi de el pe baronii PSD. Dar Ponta mai are destul timp să intre şi în cursa pentru Cotroceni, iar atunci ar fi împăcaţi amândoi: Dragnea ar moşteni partidul.
Aplauzele cu care a fost întâmpinat Năstase şi care l-au emoţionat pe fostul premier pot fi motivate şi de faptul că mulţi confraţi care au procese se tem că ar putea avea aceiaşi soartă cu el. Prin pactul Băsescu-Ponta de numire a procurorilor de la Parchet şi DNA aceste temeri sunt din păcate atenuate. Băsescu a mai făcut un pas de cedare a puterii către Victor Ponta, care devine un al doilea Adrian Năstase din perioada 2000-2004.
Victor Ponta a fost reconfirmat ca lider suprem şi este un fel de Adrian Năstase în perioada de tristă amintire 2000-2004. Reformişti nu există în partid, nici ideea că ar fi nevoie de vreo schimbare. Totul merge ca uns.
Cu o opoziţie aproape inexistentă, cu un sprijin masiv în Parlament şi un PSD monolit în care Ponta face legea, este posibil să faci adevărate revoluţii legislative ca în Ungaria. Dezbaterea viitoarei Constituţii, fără să existe un text clar de referinţă, cu comisii din care fac parte prea puţini oameni cu expertiză în domeniu, riscă să producă o lege fundamentală mai proastă.
Până la urmă chiar partenerul de coaliţie al lui Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că premierul Ungariei este un model pentru el. „Orban este un model pentru mine, într-un anumit sens. Nu sunt de acord cu derapajele, cu tentativele de a afecta libertatea presei, dar apreciez la Viktor Orban următorul lucru. Când premierul unei ţări cu 10 milioane de locuitori ştie să primească şi să facă o contraofensivă şi să o ţină pe a lui. Noi avem dublu cetăţeni, trebuie să avem un premier de două ori mai puternic decât Viktor Orban. Ştiţi că există la nivelul UE îngrijorare în legatură cu modificarea Constituţiei în Ungaria, unde Viktor Orban dispune de doua treimi şi se ştie că Viktor Orban nu ezită să folosească cele două treimi. Domnul Orban nu este chiar atât de timid în faţa Comisiei Europene ca alţii"”, a spus Crin Antonescu, la Digi 24.
Este bine că liberalul Antonescu recunoaşte cel puţin iniţial, până să-şi ia vorba înapoi, a recunoscut că acesta este drumul pe care vrea să ducă USL România, ca-şi propune orbanizarea României. Crin a fost foarte deranjat de faptul că Comisia Europeană şi-a permis să spună că în numirea procurorilor, prin înţelegerea netransparentă Băsescu-Ponta, au fost ignorate cererile europene legate de un proces transparent de selecţie. Probabil domnul Antonescu ne anunţă implicit că aşa se va întâmpla şi cu Constituţia. Va fi elaborată peste noapte, netransparent şi apoi vor fi folosite cele două treimi. Iar UE va trebui să înghită asta pentru că Ponta ar trebui să fie Orban la Puterea a doua. Frumoasă mentalitate democratică şi europeană. Ar putea fi încadrată în conceptul mai larg al imixtiunii în treburile externe, propagat de regimurile comuniste ca un mod de apărare faţă de criticarea derapajelor din exterior. Până la urmă este vorba despre aceleaşi cercuri de putere ale vechiului regim. Nu ne spunea proaspăt realesul Ponta că o să treacă în statut Ion Iliescu, preşedinte de onoare? Nu s-a schimbat nimic. Doar a mai trecut un Congres.