Ponta, ales aproape cu unanimitate ca lider al PSD
alte articole
Reprezentanţii PSD au anunţat duminică numărul total al voturilor valabil exprimate la Congresul de sâmbătă, pentru alegerea noii conduceri a partidului, şi câţi membri au fost în favoarea fostului şi actualului lider Victor Ponta, care nu a avut contracandidat. Din cele
3.932 de voturi valabil exprimate de delegaţii la Congres, Ponta a obţinut 3.851, adică 97,9%.
Liviu Dragnea, preşedintele executiv al partidului, a primit 3.807 voturi "pentru" din totalul de 3.932, adică 96,8%.
Nicolae Bănicioiu a obţinut cel mai mare număr de voturi pentru funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional - 3.616 "pentru" din 3.932 valabil exprimate, acesta fiind urmat de Marian Vanghelie - 2.864 voturi "pentru", Titus Corlăţean - 2.625, Dan Nica - 2.620, Eugen Bejenariu - 2.544, Constantin Nită - 2.516, Dan Şova - 2.451, Ion Călinoiu - 2.421.
Perdanţii au primit: Gheorghe Bunea Stancu - 2.287 voturi "pentru", Adrian Duicu - 1.571, Cristian Rizea - 724, Ion Prioteasa - 654.
Cele cinci funcţii de vicepreşedinte de la Organizaţia de femei au revenit următoarelor: Ecaterina Andronescu - 3.574 voturi "pentru", Corina Creţu - 3.476, Rovana Plumb - 3.435, Olguţa Vasilescu - 3.432, Gabriela Firea - 3.373.
Ponta, reales lider
Premierul Victor Ponta a fost reales fără emoţii sâmbătă în funcţia de preşedinte al PSD pentru că a fost singurul care a candidat la şefia partidului. "Îmi doresc o echipă unită şi performantă", a declarat Ponta, după ce a fost anunţată noua conducere a partidului.
Membrii PSD, prezenţi la Congres, au adoptat mai multe modificări la Statutul partidului, iar cea mai importantă a fost crearea funcţiei de preşedinte executiv al formaţiunii care i-a revenit lui Dragnea.
Gheorghe Nichita, Marian Oprişan, Mircea Cosma, Paul Stănescu, Ion Mocioalcă, Ioan Rus, Mircea Duşa şi Robert Negoiţă au fost aleşi în funcţiile de vicepreşedinţi ai partidului la nivel regional.
Votul a avut loc electronic, pe baza unei cartele unice, nenominale, folosind aparate touchscreen, aflate în fiecare din cele 60 de cabine de vot.
Iliescu, preşedinte de onoare
Lui Ion Iliescu i-a revenit din nou funcţia de preşedinte de onoare al PSD. "Avem o prevedere în statut şi îmi revine mie plăcerea ca, de fiecare dată - şi sper că mult timp de acum încolo, să propun desemnarea preşedintelui de onoare al partidului în persoana lui Ion Iliescu. O să punem în statut - Iliescu preşedinte de onoare", a precizat Ponta.
Tot la Congresul PSD s-a stabilit să fie mandatat Comitetul Executiv Naţional al partidului să încheie un protocol de colaborare între PSD şi UNPR şi să iniţieze procedurile privind fuziunea dintre cele două partide. Cele două formaţiuni sunt deja partenere în Alianţa de Centru Stânga (ACS).
"Întâi, în cadrul Congresului, noi adoptăm o rezoluţie. Congresul ne dă voie să facem procedurile de fuziune, după care o să discutăm cu colegii de la UNPR. Nu a mai fost o chestiune foarte urgentă pentru că noi de fapt colaborăm foarte bine. Avem un grup comun, domnul Oprea este membru al Guvernului, nu a mai fost o chestiune arzătoare. Luăm acordul Congresului. Conform Statutului, doar Congresul ne poate da acest acord, după aceea va avea şi UNPR un Congres şi facem procedurile, dar nu mai este motiv de grabă din moment ce funcţionăm foarte bine, nu avem nicio sincopă", a declarat recent Ponta.
Premierul le-a mai cerut colegilor săi să fie de acord cu organizarea unui nou congres al partidului în 2016, la care să fie ales liderul partidului.
"Nu vreau să fiu căpitanul echipei care pierde. Vreau să fiu un câştigător, în echipa care câştigă, şi vreau, împreună cu dumneavoastră să guvernăm bine, dar să ne gândim că, de fiecare dată, guvernarea erodează, iar partidul trebuie să meargă mai departe, indiferent de eroziunea guvernării", a precizat Ponta.