Congresul chinez a aprobat raportul de reformă al lui Hu Jintao

Delegaţi participând la sesiunea de deschidere a celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist, care a avut loc în Marea Sală a Poporului, pe 8 noiembrie, în Beijing. Congresul ţine de pe 8 până pe 14 noiembrie şi va stabili noii lideri de Partid.
Delegaţi participând la sesiunea de deschidere a celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist, care a avut loc în Marea Sală a Poporului, pe 8 noiembrie, în Beijing. Congresul ţine de pe 8 până pe 14 noiembrie şi va stabili noii lideri de Partid. (Feng Li / Getty Images)

Unul dintre oficialii chinezi de vârf a promis că va face din lupta împotriva corupţiei o primă prioritate, ca urmare a numirii sale într-un post cheie, la sfârşitul celei de-a 3-a zi a Congresului al 18-lea al PCC.

Cunoscut drept „pompierul şef”, Wang Qishan, 64 de ani, este în prezent vice-premier, responsabil cu afacerile economice, sub premierul Wen Jiabao.

Wang, experimentat negociator comercial şi fost bancher, a soluţionat criza datoriilor din provincia sudică, Guangdong, provincie a cărei guvernator a fost spre sfârşitul anilor 90. Ulterior, l-a înlocuit pe primarul concediat al Beijingului pentru tăinuirea epidemiei mortale de SARS din 2003.

După alegerea sa în Comitetul Central, era de presupus că Wang va face parte din biroul permanent, mai exact din Comisia Centrală de Inspecţie a Disciplinei, conform Reuters.

Mutarea aceasta venea în ajunul dezvăluirii noii echipe conducătoare pentru următorii 5 ani, echipă ce va trebui să facă faţă provocărilor tot mai intense din societatea chineză - nemulţumirile din ce în ce mai mari din rândul populaţiei şi nesiguranţa economică a ţării.

De vreme ce noul său rol îl va îndepărta de portofoliul financiar, Wang îşi va concentra eforturile în lupta politică, despre care Hu Jintao spunea săptămâna trecută că ameninţă „conducerea de partid şi de stat”.

Întregul Congres a fost marcat de căderea oficialului de vârf, Bo Xilai, care a fost exclus din Partid, pe 28 septembrie şi care este acuzat de corupţie şi abuz de putere.

The Epoch Times a dezvăluit şi alte crime puse la cale de Bo Xilai, crime pe care regimul chinez le acoperă.

Bo este direct implicat în persecuţia Falun Gong, mai ales în privinţa recoltării forţate de organe. Practicanţilor Falun Gong (Falun Gong este o practică spirituală străveche care pune accentul pe cultivarea virtuţilor şi a caracterului moral), deveniţi prizonieri de conştiinţă în lagăre de muncă forţată din China, li se recoltează organe vitale, pe viu, ca parte a unei persecuţii iniţiate de fostul lider chinez, Jiang Zemin, acum 13 ani. Organele sunt apoi vândute pe piaţa neagră de organe, în timp ce restul corpurilor (încă vii) sunt incinerate pentru a se şterge urmele sau sunt vândute unor fabrici care le procesează în exemplare pentru expoziţii de corpuri.

Miercuri, cei 2.270 de delegaţi atent aleşi ai partidului şi-au exprimat voturile în sumbra Mare Sală a Poporului pentru noul comitet central format din 205 membri deplini şi 171 de membri supleanţi fără drept de vot.

Comitetul a numit, joi, un Birou Politic format din aproximativ 20 de membri şi un Comitet Politic Permanent, cel mai intim cerc de putere, cu 7 membri în loc de 9, câţi au fost anterior.

Scenariu pre-stabilit

Alegerile s-au desfăşurat conform unui scenariu bine pre-stabilit. Schimbările de la vârf au fost decise din timp, prin negocieri aprige între bătrânii partidului şi liderii care urmează să se retragă, doritori să-şi păstreze puterea politică şi să-şi protejeze interesele.

Dar componenţa finală a Comitetului Permanent nu a fost sigură până după scurta ceremonie din Marea Sală, de joi.

„Bătrânii conservatori ar putea obţine locurile bune, iar cei pe care îi considerăm mai capabili şi mai deschişi, să rămână cu locuri mai puţin bune”, a declarat, înaintea anunţului privind componenţa Comitetului Permanent, Wang Zhengxu, cercetător cu experienţă la Şcoala de Studii Chineze Contemporane de la Universitatea din Nottingham. El a adăugat că în acest caz, „trebuie să fim pregătiţi pentru asemenea veşti proaste”.

După o săptămână de discursuri bombastice şi jocuri retorice despre unitatea partidului, congresul a aprobat aproape unanim raportul lui Hu despre „starea naţiunii”.

Hu le-a spus delegaţilor, înaintea ceremoniei de închidere că „trebuie să ne eliberăm minţile şi să implementăm politica reformei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe