Congresul Autorităţilor Locale din Moldova a avut loc la Chişinău
alte articole
Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la lucrările Congresului Autorităţilor Locale din Moldova(CALM). La eveniment au participat primari şi alţi aleşi locali, membri ai Cabinetului de miniştri, deputaţi, reprezentanţi ai societăţii civile, diplomaţi acreditaţi la Chişinău, oaspeţi din România. În cadrul Congresului s-a discutat despre parteneriatul dintre guvernare centrală şi cea locală, procesul de descentralizare şi situaţia administraţiei publice locale.
Tatiana Bădan, preşedintele CALM, a precizat că organizaţia reuneşte 500 de comunităţi locale, iar pe parcursul a doi ani de zile de la înfiinţare a obţinut o serie de realizări. Printre acestea sunt: consolidarea capacităţii administrative a asociaţiei, instituirea Zilei autonomiei locale şi a funcţionarului public din administraţia locală, care va fi serbată anual la 1 februarie, sensibilizarea autorităţilor centrale asupra problemelor comunităţilor locale, perfecţionarea cadrului legal prin participarea la elaborarea Strategiei de descentralizare şi altele.
Prim-ministrul a menţionat că a fost unul dintre acei care au contribuit la constituirea unei organizaţii puternice a aleşilor locali, care s-a dovedit a fi o platformă foarte bună de dialog şi de iniţiere a unor proiecte comune şi reforme.
Vlad Filat a subliniat că autorităţile publice locale sunt partenerii Guvernului, obiectivul principal fiind asigurarea unei bune administrări a ţării. Premierul a accentuat că, pe lângă acordarea unei autonomii financiare autorităţilor publice locale, este deosebit de importantă responsabilitatea comună care revine pentru a oferi cetăţenilor un nivel înalt de viaţă.
Prim-ministrul a menţionat că în ultimii ani au fost transmise un şir de competenţe către autorităţile locale şi a fost adoptată Strategia de descentralizare, atenţionând asupra necesităţii implementării acestor măsuri. De asemenea, urmează a fi introduse mai multe amendamente la Legea cu privire la administraţia publică locală, perfecţionată legislaţia cu privire la descentralizarea administrativă şi a statutului alesului local.
Premierul a mai menţionat că în ultimii 3 ani au fost finalizate proiecte de construcţie a apeductelor şi canalizare de 129 mil. euro, în comparaţie cu anii 1996-2009, când au fost realizate proiecte de doar 119 mil. euro. De asemenea, în derulare sunt proiecte de alimentare cu apă şi de construcţie a infrastructurii sociale de 106 mil. euro şi, respectiv, 217 mil. euro.
Totodată, Vlad Filat a atenţionat asupra capacităţii reduse de absorbţie a fondurilor puse la dispoziţia APL de către autorităţile publice centrale şi partenerii de dezvoltare, îndemnându-i să fie mai activi în acest sens. În bugetul de stat sunt prevăzute fonduri pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură în sumă de circa 2 mlrd. lei.
În acelaşi timp, Prim-ministrul a îndemnat aleşii locali să fie mai activi în îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de cetăţeni şi mai concentraţi către oferirea soluţiilor la problemele existente.
„Republica Moldova înseamnă nu doar o localitate anume, ci ţara în întregime şi fiecare cetăţean în parte", a spus Vlad Filat, adresând mulţumiri primarilor care au succes în administrarea comunităţilor, la conducerea cărora au fost aleşi.
Referindu-se la problema salarizării aleşilor locali şi a funcţionarilor publici, Vlad Filat a afirmat că până la sfârşit de an urmează a fi identificate sursele de finanţare pentru majorarea salariilor personalului respectiv.