Moldovagaz, obligată să achite datoriile Transnistriei la gaze

Compania Moldovagaz, care importă gazul din Federaţia Rusă, obligată să achite datoriile Transnistriei.
. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.05.2012

Compania Moldovagaz, care importă gazul din Federaţia Rusă, obligată să achite datoriile Transnistriei. Arbitrajul Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Federaţia Rusă a emis o decizie de a încasa 296,8 milioane de dolari de la Moldovagaz în favoarea Gazprom.

Într-un răspuns oficial pentru 'Adevărul', administraţia Moldovagaz susţine că această sumă reprezintă banii datoraţi de întreprinderea Tiraspoltransgaz pentru gazele livrate în anul 2008. 'Chestiunea recuperării datoriilor poate fi utilizată de Gazprom şi Rusia pentru a face presiuni asupra Chişinăului pentru a renunţa la vectorul european şi să se integreze în Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus', consideră experţii.

Moldova face un pas stângaci spre liberalizarea vizelor, mai scrie Adevărul. Reprezentanţii societăţii civile critică cele două legi restante din Planul de acţiuni pentru abolirea vizelor cu UE, avizate miercuri de Guvern. Este vorba de controversata lege antidiscriminare şi de reformarea Centrului anticorupţie.

Timpul scrie că ministrul educaţiei Mihai Şleahtiţchi îşi riscă fotoliul pentru decizia de a redenumi cursul şcolar 'Istoria' în 'Istoria Românilor'. Consilierul premierului pe probleme de educaţie a declarat pentru Timpul că Vlad Filat nu ştia că la Ministerul Educaţiei se lucrează de cinci luni la subiectul redenumirii cursului de istorie. Ordinul ministrului l-a nemulţumit pe premier, care a menţionat că 'elevii trebuie să afle adevărul din manualele de istorie şi că nu contează denumirea manualului. Şi preşedintele parlamentului Marian Lupu s-a arătat nemulţumit de decizia lui Şleahtiţchi de a redenumi istoria fără a se consulta cu Alianţa pentru Integrare Europeană. Preşedintele Parlamentului a declarat săptămâna trecută că nu exclude că Mihail Şleahtiţchi ar putea fi demis.

Chiar dacă eşti închis pentru crime grave, la zeci de ani de puşcărie, în schimbul câtorva mii de euro poţi obţine eliberarea din penitenciar, după doar câţiva ani de detenţie, scrie Ziarul de Gardă. Săptămânalul de investigaţii a aflat că şi în detenţie puşcăriaşii îşi pot face relaţiile financiare cu unii avocaţi, cu experienţă în astfel de scheme, cu angajaţii penitenciarelor, cu judecătorii de instrucţie sau chiar cu procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor