Afaceri periculoase. Fost director român al Cambridge Analytica, posibilă victimă a unei crime

Dan Mureşan, fost director al Cambridge Analytica, ar fi murit otrăvit în camera unui hotel din Kenya, după ce o afacere la care lucra ar fi ieşit prost, a relatat succesorul acestuia în funcţie.
(Getty Images)

Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica şi persoana care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea ilegală a datelor Facebook în campanii electorale, susţine că predecesorul său, românul Dan Mureşan - fiul unui fost ministru al Agriculturii - a murit după ce a fost otrăvit în camera unui hotel din Kenya iar poliţia a fost mituită pentru a nu face investigaţii, scrie publicaţia Bussines Insider, preluată de Hotnews

Declaraţiile fostului angajat Cambridge Analytica au fost făcute marţi, în faţa unei comisii parlamentare britanice. Potrivit lui Wylie, Dan Mureşan a fost otrăvit după ce „o afacere a ieşit prost".

"Oamenii bănuiau că a fost otrăvit în dormitorul său”, a spus Wylie, care a adăugat că poliţia kenyană a fost „mituită pentru a nu intra în dormitorul său timp de 24 de ore".

Pe de altă parte, Wylie a menţionat că nu deţine nicio dovadă şi că aceste afirmaţii sunt simple "speculaţii" pe care le-a auzit de la alţi oameni din companie.

"Am auzit că lucra la o afacere care a ieşit prost. Nu sunt sigur ce fel de afacere era”, a comentat el.

"Dar când lucrezi pentru politicieni de rang înalt în multe din aceste ţări nu faci bani din muncă electorală - câştigi bani din activitatea de influenţă după terminarea muncii - şi un acord a ieşit prost".

"Încă o dată, asta e ce mi s-a spus, nu o spun ca pe o realitate, dar oamenii suspectau că a fost otrăvit în camera sa de hotel", a subliniat fostul director.

În mărturia sa, Wylie a descris tabloul unei organizaţii care acţiona în afara oricăror reguli, folosind date ilegale şi tehnici de intimidare pentru a câştiga alegeri.

"Nu le pasă dacă e legal sau ilegal atât timp cât fac treaba", a declarat el, referindu-se la Cambridge Analytica.

Wylie a mai susţinut că Aggregate IQ, pe care o descrie drept o companie paravan a Cambridge Analytica, a fost implicată în trimiterea de videoclipuri violente şi cu caracter intimidant alegătorilor din Nigeria pentru a influenţa rezultatul alegerilor. Imaginile prezentau oameni „cu gâtul tăiat, care erau lăsaţi să sângereze până la moarte într-o groapă sau erau arşi de vii".

Lansatorul de alerte spune că această companie ar juca un rol de pivot în perturbarea alegerilor în întreaga lume.

"Aşa arată în zilele moderne colonialismul", a susţinut Wylie.

De asemenea, fostul director a mai declarat că societatea pentru care a lucrat a ajutat la influenţarea rezultatelor la referendumul pentru Brexit.

Întrebat dacă britanicii ar fi aprobat Brexitul în 2016 fără Cambridge Analytica, Wylie a răspuns :

”Nu, au jucat un rol crucial, sunt sigur”, a spus fostul director de cercetare al Cambridge Analytica, potrivit cotidianului francez Liberation.

Reamintim că potrivit presei nu este exclus ca firma Cambridge Analytica, acuzată că a folosit ilegal datele utilizatorilor Facebook în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, să fi activat în România prin intermediul unui subcontractor. Cel puţin aşa a declarat, la Digi24, consultantul britanic Rupert Wolfe Murray, în contextul în care Associated Press a relatat că respectiva companie a încercat să îl angajeze pe un consultant politic britanic pentru a lucra pentru Partidul Social-Democrat din România.

PSD a negat colaborarea cu Cambridge Analytica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne