Republica Democrată Congo: Membri ai asociaţiei drepturilor omului jefuiţi, închişi şi torturaţi

Agentiile ONU si grupurile pentru drepturile omului acuza soldatii congolezi de comiterea de violuri, jafuri si omoruri impotriva populatiei civile, mai ales din zona rurala.
Agentiile ONU si grupurile pentru drepturile omului acuza soldatii congolezi de comiterea de violuri, jafuri si omoruri impotriva populatiei civile, mai ales din zona rurala. (ADIA TSHIPUKU / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
18.04.2013

Organizaţiile congoleze de apărare a drepturilor omului "Voix des Sans Voix" (Vsv) şi ASADHO, au primit cu indignare vestea sentinţei de vinovăţie de: "rebeliune, incitare la ură tribală, conspiraţie şi încercarea de a scăpa", emisă de Curtea regională de Bandundu (vest), prin care au condamnat 12 membri ai săi la 20 de ani de închisoare şi la plata unei amenzi, informează miercuri Missionary Internaţional Service News Agency.

Aceştia au fost, de asemenea, acuzaţi de organizarea unui marş de protest, prin care denunţau costurile foarte mari ale facturilor de apă şi energie electrică pentru populaţie ca urmare a proastei administrări la nivel de provincie. Protestul nu a mai avut loc deoarece cei 12 activişti au fost arestaţi din ordinul guvernatorului Jean Kamisendu Kutuka la 26 martie, chiar în ajunul activităţilor.


Chiar mai mult , ONG-uri "Acaj" au denunţat faptul că aceştia au fost jefuiţi de bunurile lor de către ofiţerii de poliţie şi au suferit "torturi severe" în timpul detenţiei în închisoarea centrală din Bandundu. Potrivit "Vsv", care pune accentul pe "viteza suspectă a procesului" şi a judecătorilor aleşi pentru acest caz care "ar fi fost supuşi presiunii de către guvernatorul local ca să dea o condamnare cu orice preţ”. ONG-urile au cerut autorităţilor congoleze să "asigure libertatea populaţiei şi membrilor asociaţiilor pentru drepturile omului de a manifesta în mod paşnic" şi "eliberarea celor 12 activişti condamnaţi printr-un proces rapid, politic, nedrept şi arbitrar".

Avocatul celor 12 condamnaţi, Papy Niango, a anunţat că va înainta un recurs întemeiat pe nerespectarea procedurilor penale prevăzute de lege. "Hotărârea a fost pronunţată în mod implicit. Clienţii mei nu au fost niciodată audiaţi. A fost o negare flagrantă a justiţiei din partea procurorilor, care au fost în mod clar părtinitori”, a declarat avocatul postului de radio local " Okapi Radio ".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor