"Terminatorul" congolez îşi neagă vinovăţia la Tribunalul de la Haga

Liderul militar congolez Bosco Ntaganda la prima sa apariţie în faţa tribunalului de la Haga pentru crime împotriva umanităţii, 26 martie 2013
Liderul militar congolez Bosco Ntaganda la prima sa apariţie în faţa tribunalului de la Haga pentru crime împotriva umanităţii, 26 martie 2013 (PETER DEJONG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.03.2013

Bosco Ntaganda, un războinic congolez cunoscut sub numele de "Terminatorul", care a evitat arestarea pentru acuzaţii de crime de război timp de şapte ani, a apărut pentru prima dată în faţa Tribunalului Penal Internaţional marţi.

Negând acuzaţiile, Ntaganda s-a predat în mod neaşteptat diplomaţilor americani din Ruanda săptămâna trecută. În câteva zile el a fost trimis la Haga.

Terminatorul este acuzat de crimă, viol şi alte infracţiuni efectuate de-a lungul unei perioade 15 de ani de luptă, în timpul răscoalelor sprijinite de Ruanda din estul Republicii Democratice Congo.

Apariţia sa la aproape şapte ani după ce instanţa a emis un mandat de arestare pe numele său este un succes necesar pentru TPI, în urma prăbuşirii mai multor cazuri.

Deşi TPI a demonstrat voinţă în urmărirea penală a acuzaţiilor de genocid şi crime împotriva umanităţii, organizaţiei i-a lipsit sprijinul politic şi puterea de a acţiona şi a aduce în faţa justiţiei foştii dictatori.

Ntaganda este acuzat de recrutarea de copii-soldaţi, crimă, persecuţii etnice, sclavie sexuală şi viol în timpul unui conflict din 2002-2003 în districtul bogat în minerale Ituri din nord-estul Congo.

Cel mai recent, el a comandat mişcarea rebelă M23. Totuşi locul unde s-a aflat, după ce a fugit în Ruanda cu sute susţinători, a rămas necunoscut, iar decizia sa de a se preda la Ambasada SUA din capitala Kigali i-a luat pe diplomaţi prin surprindere.

Analiştii susţin că este posibil să fi simţit că este mai în siguranţă într-o celulă de detenţie a TPI decât într-o Ruanda din ce în ce mai ostilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor