Contracararea violenţei sexuale pe timp de război, obiectivul prioritar al Londrei la summitul G8 (William Hague)

Summitul miniştrilor de externe ai ţărilor din G8 îşi începe lucrările miercuri, 10 aprilie, la Londra.
Ministrul afacerilor externe al Marii Britanii, William Hague. (PETER MUHLY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.04.2013

Summitul miniştrilor de externe ai ţărilor din G8 îşi începe lucrările miercuri, 10 aprilie, la Londra. Pe marginea multor puncte de pe ordinea de zi - Iran, Siria, 'Primăvara arabă', securitatea cibernetică - poziţiile participanţilor diverg. Nu stârneşte dispute doar iniţiativa-cheie a Marii Britanii, ţară care prezidează G8 - privind adoptarea unui document în vederea preîntâmpinării violenţei sexuale în timpul conflictelor armate. Într-un articol scris pentru cotidianul rus Kommersant, ministrul afacerilor externe al Marii Britanii, William Hague, explică esenţa acestei iniţiative.

Potrivit lui Hague, de foarte multe ori lumea tinde să pună capăt conflictului şi să reunească societatea dezbinată de război, însă fără să înlăture cauzele principale pentru care reconcilierea părţilor devine dificilă. Dimpotrivă, aceste cauze contribuie la apariţia unor noi explozii de violenţă. Una dintre aceste cauze este violenţa sexuală pe timp de război.

În acest context, William Hague relatează în articol vizita pe care a desfăşurat-o în Republica Democrată Congo, în timpul căreia i-a fost dat să afle cazuri îngrozitoare de violenţă sexuală: o fetiţă de cinci ani violată, femei devenite paria ale societăţii, familii destrămate, oameni infectaţi cu boli incompatibile cu viaţa. În plus, criminalii şi violatorii rămâneau de cele mai multe ori nepedepsiţi.

În ultimii 20 de ani, în majoritatea ţărilor unde erau serioase conflicte armate, inclusiv Bosnia şi Rwanda, Libia şi Sierra-Leone, violenţa a fost utilizată drept armă de atac fie asupra oponenţilor politici, fie asupra reprezentanţilor diverselor grupuri etnice şi religioase. 'Pentru ca aceste răni să se vindece este necesar timp, însă cicatricile rămân pentru totdeauna. Tocmai ele distrug familiile şi macină societăţile', scrie William Hague.

Acelaşi lucru se întâmplă astăzi în Siria, iar 'în calitate de lideri ai unor ţări democratice, care cred în demnitatea umană, suntem obligaţi să stopăm asemenea crime şi să punem capăt utilizării violenţei drept armă de război', subliniază ministrul britanic de externe, care recunoaşte că obiectivul nu este unul uşor şi că în calea lui se află multe obstacole.

În primul rând, victimele simt ruşine şi frică, fapt pentru care nu le place să povestească despre violenţa la adresa lor. Lipsa unui suport fizic şi psihologic amplifică respingerea lor de a povesti despre aceasta.

În al doilea rând, continuă Hague, este destul de greu să aduni dovezi care să fie prezentate în justiţie. De regulă, se deschid puţine dosare penale. Din 1996, doar în Congo violenţelor fizice au fost supuse 500.000 de femei, însă dosare penale întru apărarea lor au fost deschise foarte puţine. O asemenea situaţie contribuie la impunitatea criminalilor.

În al treilea rând, în timpul unor conflicte militare comunitatea mondială acordă violenţelor o atenţie secundară. În final, victimele sunt date uitării, finanţarea este insuficientă sau pur şi simplu nu există, iar infractorii rămân în libertate.

Nu în ultimul rând, William Hague atenţionează cu privire la lipsa unui sprijin financiar corespunzător pentru agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), organizaţiile şi apărătorii drepturilor omului care ajută pe plan local victimele violenţelor.

Ţinând cont de cele menţionate, William Hague se va adresa miniştrilor de externe ai ţărilor din G8, solicitându-le să adopte 'o declaraţie politică istorică, ce atestă hotărârea de a pune capăt violenţei sexuale în conflictele armate, de a rezolva problema legată de lipsa de răspundere pentru asemenea crime, de a asigura sprijin multilateral victimelor'.

Şeful diplomaţiei britanice doreşte să existe garanţii care să recunoască violenţa sexuală drept încălcare serioasă a Convenţiilor de la Geneva, să fie oferite finanţare şi sprijin pe termen lung victimelor, să fie aprobat un nou protocol internaţional, care să prevadă norme unice de anchetare şi de documentare a violenţelor sexuale. Aceste măsuri sunt menite să adune dovezi şi să transmită cazurile în justiţie, ceea ce le va permite victimelor să mizeze pe un sprijin pe termen lung, atât de necesar lor pentru a începe cu demnitate o viaţă nouă.

William Hague îşi exprimă speranţa că la Londra va fi încheiat acest acord important, care însă 'este doar începutul'. Sprijinul ţărilor din G8 va fi folosit în cadrul ONU pentru a forma o amplă coaliţie internaţională împotriva violenţei sexuale în timpul conflictelor armate. 'Participanţii G8 sunt ţări cu cele mai dezvoltate economii din lume, care au o mare influenţă. Doar unindu-şi eforturile ele vor putea să determine schimbări radicale în lume', afirmă ministrul britanic al afacerilor externe.

Săptămâna aceasta, o asemenea schimbare va deveni începutul procesului menit să pună capăt unuia dintre cele mai distrugătoare aspecte ale războaielor şi să rezolve principala problemă: de ce societăţii îi este atât de greu să se reconcilieze după un conflict militar.

'Datoria noastră în calitate de lideri politici ai unor ţări libere constă în a-i trage la răspundere pe cei care folosesc violenţa drept armă de război şi să ne îngrijim ca victimele violenţelor să nu se mai simtă niciodată uitate', conchide William Hague în articolul din Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor