Preşedinta Lituaniei: Acordul de la Minsk este extrem de subţire
alte articole
Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a declarat că acordul încheiat la Minsk în 12 februarie, în timpul întâlnirii liderilor din “formatul Normandia”, este extrem de subţire.
“Soluţia esenţială a conflictului (din estul Ucrainei) este stabilirea controlului asupra graniţei. Un acord (asupra graniţei) nu a fost încheiat şi această chestiune nu a fost rezolvată”, a declarat ea joi în Bruxelles înaintea începerii summitului UE, conform European Pravda.
“Aceasta înseamnă că graniţa este deschisă trecerii tuturor tipurilor de trupe şi tuturor tipurilor de arme”, a adăugat ea.
În plus, Grybauskaite nu este convinsă că regimul de încetare a focului va fi respectat.
“Acum cinci luni am avut deja un acord de încetare a focului care nu a fost până la urmă implementat. Să vedem ce se întâmplă cu cel de acum”, a declarat preşedinta lituaniană.
De asemenea, aceasta a afirmat că Uniunea Europeană nu va discuta înainte de luna martie despre schimbarea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei.
“Haideţi să vedem cum va fi implementat acordul. Orice discuţie despre sancţiuni este imposibilă înainte de luna martie”, a precizat Grybauskaite.
Anterior, şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini a anunţat că este puţin probabil ca UE să impună sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, afirmând că este mult mai probabil că blocul european să discute despre toate modalităţile posibile ca regimul de încetare a focului să rămână în picioare.
Miercuri noaptea, la Minsk, preşedinţii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi cancelarul german Angela Merkel au discutat timp de aproximativ 15 ore pe tema rezolvării crizei ucrainene. În cele din urmă, după finalizarea discuţiilor, s-a raportat că s-a ajuns la un acord cuprinzător care prevede un regim de încetare a focului începând cu 15 februarie, la miezul nopţii.
De asemenea, acordul mai prevede ca retragerea armelor grele de pe linia frontului să înceapă nu mai târziu de a doua zi după încetarea focului şi că ar trebui să se finalizeze în cel puţin 14 zile.
Totuşi, liderul francez Francois Hollande a declarat că acest acord nu este o garanţie pentru o pace durabilă şi că următoarele zile vor fi decisive în privinţa crizei din estul Ucrainei, soldată până acum cu peste 5.000 de victime militare şi civile.
Poziţia lui Hollande este susţinută şi de alţi lideri europeni, precum Petro Poroşenko al Ucrainei, care a declarat după discuţiile din Minsk: “Nu vreau ca cineva să-şi facă iluzii şi de aceea nu sunt naiv: suntem încă foarte departe de pace. Nimeni nu crede cu adevărat că acele condiţii de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.