Migraţia lasă Moldova fără oameni. Guvernul adoptă politici de reintegrare
alte articole
În cadrul şedinţei de miercuri, Cabinetul de miniştri al R. Moldova a aprobat un plan de acţiuni pentru trei ani privind reintegrarea cetăţenilor Republicii Moldova reveniţi de peste hotare. Documentul ar avea drept scop dezvoltarea programelor şi serviciilor destinate moldovenilor reîntorşi în ţară, prin oferirea suportului necesar la reintegrare. Cu toate acestea, tot mai mulţi moldoveni aleg să plece în alte ţări deoarece nu mai văd ieşirea Moldovei din criza economică şi nu mai cred în crearea locurilor de muncă, primirii unui salariu decent etc.
Printre acţiunile preconizate de Guvern se numără: diversificarea măsurilor şi îmbunătăţirea serviciilor de (re)integrare şcolară, a programelor pentru tineri şi vârstnici, precum şi a măsurilor de ocupare a forţei de muncă. Alte acţiuni vizează mediatizarea posibilităţilor de accesare a fondurilor financiare destinate cetăţenilor R. Moldova reîntorşi de peste hotare, implementarea şi diversificarea programelor de atragere a remitenţelor în dezvoltarea economiei naţionale.
În acelaşi scop, a fost instituit Comitetul interministerial în domeniul diasporei, migraţiei şi dezvoltării şi a fost aprobat mecanismul de coordonare şi implementare a politicii de stat în domeniu de către autorităţile publice centrale şi locale. În opinia Executivului, scopul documentelor aprobate este de a contribui la sporirea efectelor pozitive şi la reducerea efectelor negative ale migraţiei.
În pofida eforturilor autorităţilor de la Chişinău de a convinge moldovenii să se întoarcă acasă, lucrurile nu par să se schimbe spre bine. În prezent, R. Moldova rămâne lider în topul ţărilor care pierd zilnic cei mai mulţi cetăţeni.
Potrivit unor studii şi estimări, în fiecare oră din Moldova ar pleca cel puţin patru persoane, ceea ce înseamnă că într-o zi numărul populaţiei se micşorează cu circa 100 de oameni, iar anual cu mai bine 30 de mii, ceea ce demonstrează că migraţia e una dintre cele mai populare opţiuni în rândul moldovenilor de mai mulţi ani. Constatările arată că din ţară, emigrează familii tinere şi, chiar cu o bună situaţie materială.
Demografii consideră că, dacă această tendinţă se va menţine, atunci peste 50 de ani în Moldova vor locui circa 1 milion de persoane. Ieşirea din situaţie ar fi crearea locurilor de muncă şi majorarea salariilor, creşterea nivelului serviciilor medicale şi a accesului la ele, crearea condiţiilor pentru naşterea copiilor şi mulţi alţi factori ce pot îmbunătăţi indicatorii demografici ai Moldovei.
Printre cauzele plecării pentru totdeauna din Moldova s-ar afla şi faptul că societatea nu crede în viitorul ţării sale, nu vede oportunităţi pentru autorealizare, explică experţii. Mulţi oameni nu văd perspectivele ieşirii din criza economică şi de îmbunătăţire a vieţii, şi vor să-şi crească şi să-şi educe copiii într-o societate sigură, unde să se simtă cu adevărat protejaţi de stat.