Şeful Asociaţiei Românilor din Italia cere anchetarea lui Băsescu pentru propunerea făcută lui Voronin

În urmă cu două zile, Traian Băsescu a dezvăluit că, pe vremea când era preşedinte, i-a propus liderului comuniştilor moldoveni Vladimir Voronin să preia conducerea României Mari. Declaraţia sa a stârnit controverse, după cum era de aşteptat.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Prezent la Conferinţa Românilor de Pretutindeni de la Bucureşti, Traian Băsescu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova amintind şi o discuţie pe care a avut-o cu Vladimir Voronin pe acest subiect.

"Tensiunile dintre mine şi Voronin au pornit de la asta, că i-am spus verde în faţa: 'Hai în Parlament amândoi, tu preşedintele României Mari, eu vicepreşedinte şi facem unirea şi atunci Voronin a început să arunce pietre peste frontieră, să introducă viza, a făcut toate nebuniile...", a declarat Traian Băsescu.

Unul dintre organizatorii evenimentului, Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, s-a declarat deranjat de discursul fostului preşedinte, relatează gazetaromaneasca.com.

"Am rămas uluit de această declaraţie. Cer anchetarea lui Traian Băsescu pentru ceea ce eu aş numi o tentativă de trădare. Nu poţi face Unirea cu Moldova pe ascuns", a declarat Eugen Terteleac.

În opinia şefului Asociaţiei Românilor din Italia, Traian Băsescu "a deturnat reuniunea diasporei". "Nu mă aşteptam ca Traian Băsescu să se aşeze la masa prezidiului Conferinţei. Nu era aşa ceva în program. Prezenţa sa a dat impresia că este vorba de o reuniune de partid".

"Din partea asociaţiei noastre au participat aproape 40 de delegaţi şi nu este corect să fie asimilaţi cu membrii PMP. Vom susţine în continuare întâlniri ale diasporei, dar vom fi mult mai prudenţi când la organizare sunt politicieni. Ei încearcă mereu să speculeze momentul", a adăugat preşedintele ARI.

În jur de 300 de români din diaspora, reprezentanţi de asociaţii şi diverse organizaţii, s-au reunit duminică la Parlamentul României în cadrul Conferinţei Românilor de Pretutindeni, organizate de către Eugen Tomac, în parteneriat cu un comitet de iniţiativă format din Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Consiliul Româno-American şi Asociaţia Românilor din Italia.