Complexul Energetic Hunedoara vizat de DNA. Procurorii verifică importuri păguboase de cărbune din Federaţia Rusă

DNA verifică importuri păguboase de cărbune, făcute de Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Potrivit digi24.ro, procurorii anticorupţie investighează importul a 400.000 de tone de cărbune din Federaţia Rusă, prin companii din Ungaria şi Elveţia. În această afacere ar fi implicate şi firmele omului de afaceri Gruia Stoica.
Sigla DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.07.2015

DNA verifică importuri păguboase de cărbune, făcute de Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Potrivit digi24.ro, procurorii anticorupţie investighează importul a 400.000 de tone de cărbune din Federaţia Rusă, prin companii din Ungaria şi Elveţia. În această afacere ar fi implicate şi firmele omului de afaceri Gruia Stoica, arată sursa citată.

Conform digi24, povestea importurilor păguboase de cărbune a început în noiembrie 2011 când CEH a publicat un anunţ pentru import de cărbune. Deşi cantitatea de cărbune era impresionantă, compania nu a organizat licitaţie ci a a negociat direct achiziţia cu traderul internaţional de produse energetice - Societatea Vitol din Elveţia.

Primul lot, de 63.000 de tone de cărbune, a fost cumpărat cu 99,2 euro/tonă după care CEH a mai încheiate cinci acte adiţionale pentru încă 157.000 tone de cărbune.

Deşi conducerea complexului a susţinut că preţul de achiziţie al cărbunelui din import ar fi mai mic decât preţul Companiei Naţionale a Huilei care nu a putut să asigure cantitatea de cărbune pentru onorarea contractelor, ANAF a a fost de altă părere şi anume că Electrocentrale Deva (parte a CEH) a plătit pentru cărbunele importat cu 20 de euro/tonă mai mult decât pentru cărbunele din Valea Jiului.

La jumătatea anului 2012, compania de stat încheie un nou contract cu Vitol. Alte 200.000 tone de cărbune sunt cumpărate prin negociere directă. De această dată, Electrocentrale Deva nu mai publică niciun anunţ internaţional. Director general la vremea respectivă era Costel Alic, membru PSD şi fost prefect de Hunedoara.

În total, din înţelegerile cu elveţienii, Electrocentrale Deva (parte a CEH) a importat, pe o perioadă de doi ani, 420.000 de tone de cărbune din Rusia, Ucraina şi SUA.

În 2011 în peisaj au intrat şi firmele lui Gruia Stoica. La finale lui 2011, compania maghiară, GR Carbon KFT, a câştigat, ca transportator, un contract pentru livrarea a 20.000 tone de cărbune. În ianuarie 2012, compania a cedat contractul către Train Hungary KFT. Peste o lună, Electrocentrale Deva a semnat un act adiţional, pentru o cantitate suplimentară, de 8.950 tone de cărbune, la un preţ total de 2 milioane euro.

Potrivit ANAF, din schimbul de informaţii cu Fiscul maghiar, nu au fost însă identificate documentele de subcontractare, ceea ce ridică suspiciunea că huila din Ungaria nu a ajuns în România.

Potrivit Registrului Comerţului din Ungaria, Train Hungary KFT este deţinută în calitate de acţionar majoritar de compania românească Grampet, care aparţine omului de afaceri Gruia Stoica.

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim că CEH, companie care asigură salariile a circa 6500 de persoane, a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni. În doar trei ani, compania a ajuns la pierderi de 1 miliard de lei şi datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat.

La acest rezultat nefericit au concurat lipsa oricărui plan de restructurare şi eficientizare, managementul neprofesionist, o serie de contracte de achiziţie de cărbune din import păgubitoare şi, nu în ultimul rând, deciziile politice dăunătoare ale guvernelor, potrivit unei ample analize Hotnews, analiză ce poate fi citită aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor