Complexul Energetic Hunedoara S.A. primeşte ajutor de stat individual de salvare
alte articole
Guvernul României a aprobat prin ordonanţă de urgenţă mecanismul privind acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A., (CEH), companie cu circa 6500 de angajaţi, aflată în pragul colapsului.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, acordarea acestui ajutor a fost autorizată prin Decizie a Comisiei Europene.
În baza ordonanţei de urgenţă adoptate miercuri, Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda, la solicitarea CEH, un împrumut, în tranşe, în limita a 167 de milioane de lei pentru o perioadă de şase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare, sumele fiind destinate acoperirii necesarului de lichidităţi.
"Ajutorul de stat individul de salvare va avea destinaţii clare, urmând ca modul de organizare a decontărilor şi de verificare a destinaţiei sumelor să fie stabilit, în condiţiile legii, prin ordin emis de ministrul energiei, întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediului de afaceri.", informează ministerul, în comunicatul remis Epoch Times.
Primă tranşă, în sumă de 98476,90 milioane lei se va acorda din venituri realizate din privatizare. Totodată, imediat după publicarea Ordonanţei de Urgenţă, Complexul Energetic Hunedoara va lansa anunţul privind procedura de angajare a consultantului internaţional care va elabora în cel mai scurt timp, planul de restructurare al societăţii, document ce urmează a fi notificat C.E. în vederea autorizării, mai informează ministerul.
Ulterior autorizării de către Comisia Europeană, ajutorul de stat individual de salvare se va transforma în ajutor de stat de restructurare şi va fi gestionat cu respectarea normelor naţionale comunitare în materie de concurenţă.
Avem în vedere implementarea unui plan de restructurare a societăţii care să permită menţinerea acesteia pe piaţa de energie naţională. Complexul Energetic Hunedoara a luat deja măsuri de organizare a activităţii pe şapte centre de cost în vederea monitorizării constante a lichidităţilor, raţionalizarea cheltuielilor, monitorizarea zilnică a fluxurilor de trezorerie şi evaluarea efectelor asupra debitorilor şi creditorilor săi.”- a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.
Reamintim că CEH, companie care asigură salariile a circa 6500 de persoane, a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni. În doar trei ani, compania a ajuns la pierderi de 1 miliard de lei şi datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat.
La acest rezultat nefericit au concurat lipsa oricărui plan de restructurare şi eficientizare, managementul neprofesionist, o serie de contracte de achiziţie de cărbune din import păgubitoare şi, nu în ultimul rând, deciziile politice dăunătoare ale guvernelor, potrivit unei ample analize Hotnews, analiza ce poate fi citită aici.
CEH este unul dintre cei mai importanţi producători de energie electrică din România, care, cu o capacitate instalată de 1.225 MW, asigură o cotă de circa 6 -7% din totalul producţiei naţionale de energie electrică, arată şi Focus Energetic
Problemele cu care se confruntă complexul au determinat revolta angajaţilor, în ultima perioadă Hunedoara fiind scena a numeroase proteste. În jur de 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni protestează la Petroşani solidari cu liderul sindical de la Lonea, intrat în greva foamei şi legat cu lanţuri de poartă de la intrarea în mină. Alte câteva zeci de mineri sunt blocaţi în subteran la Lupeni, în aşteptarea discuţiilor dintre ministru energiei, ajuns la Petroşani în cursul acestei dimineaţi, autorităţi şi liderii sindicali.
De asemenea, la finele săptămânii trecute, în jur de 2.000 de sindicalişti de la mai multe exploatări miniere au protestat la Petroşani, pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului şi a reaminti Guvernului că falimentul CEH ar duce la dispariţia a cel puţin 6.500 de locuri de muncă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.