Compania Naţională a Uraniului, în pericol? Protest al angajaţilor şi greva foamei la Guvern

Parte din strategia privind independenţa energetică a României, Compania Naţională a Uraniului nu a încasat tranşa a doua din ajutorul pentru salvarea companiei, ceea ce pune în pericol soarta CNU şi locurile de muncă a peste 700 de persoane.
Angajaţi ai CNU în greva foamei
Angajaţi ai CNU în greva foamei (Florin Chirilă/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În jur de 200 de membri ai sindicatului Exploatare Preparare Uraniu protestează joi în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, faţă de neacordarea salariilor şi a tranşei a doua din ajutorul pentru salvarea Companiei Naţionale a Uraniului.

În faţa situaţiei disperate în care se află salariaţii Companiei Naţionale a Uraniului, care nu şi-au primit salariile de două luni şi jumătate, în ciuda repetatelor promisiuni guvernamentale de deblocare a situaţiei, şase dintre membrii de sindicat au decis să intre în greva foamei.

Aceştia se află în faţa sediului Ministerului Energiei (Splaiul Independenţei, nr. 202E), urmând să li se alăture şi alţi colegi. Între timp, cei 774 de salariaţi ai CNU au oprit lucrul, informează Mugurel Huţuleac, Preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu.

Huţuleac mai aminteşte că CNU face parte din strategia privind independenţa energetică a României, uraniul românesc fiind declarat resursă strategică, parte a ciclului nuclear integrat şi esenţial în asigurarea securităţii energetice nucleare.

Reamintim că o parte dintre greviştii foamei au protestat şi serile trecute, fiind prezenţi în Piaţa Victoriei, acolo unde au loc protestele rezist.

"De trei zile sunt în greva foamei împreună cu o parte din colegii mei. Oamenii ăştia vor să închidă CNU, în momentul ăsta noi ar fi trebuit să primim o a doua tranşă dintr-un împrumut pe care l-am accesat anul trecut. Ministerul Energiei nu vrea să ne-o elibereze... Vrem să se încheie un contract cu rezervele statului, vrem să intrăm în continuare într-un contract cu societatea naţională Nuclear-Electrica şi astea sunt motivele pentru care am apelat la gestul extrem.

Am avut tot felul de discuţii de vreo 2 luni de zile cu reprezentanţii ministerului, la rândul lor au făcut tot felul de promisiuni pe care le-au încălcat în sensul în care ne-au tărăgănat şi am ajuns în situaţia asta. (...) După părerea mea, cineva bagă beţe în roate ca lucrurile să se întâmple aşa cum se întâmplă.

Vrem să apărăm locurile de muncă, CNU să aibă continuitate şi ciclul nuclear integrat în România să existe", a declarat, miercuri seara, pentru Epoch Times, unul dintre greviştii foamei, Ciupac Flavius, angajat al CNU, sucursala Feldioara şi lider de sindicat.

Protestatarii de la CNU sunt susţinuţi de CNS “Cartel ALFA”, care solicită Guvernului României să acţioneze de urgenţă pentru deblocarea fondurilor pentru plata salariilor şi adoptarea măsurilor necesare pentru ca activitatea CNU să poată continua.