Activiştii din Hong Kong se regrupează în ciuda avertismentelor poliţiei


Un bărbat se prabuşeşte de durere după ce a fost stropit cu spray cu piper în timpul ciocnirilor dintre manifestanţi şi poliţiştii din Hong Kong, 17 octombrie 2014.
Un bărbat se prabuşeşte de durere după ce a fost stropit cu spray cu piper în timpul ciocnirilor dintre manifestanţi şi poliţiştii din Hong Kong, 17 octombrie 2014. (Captură Foto)

Sâmbătă dimineaţa, activiştii pro-democraţie din Hong Kong au recuperat câteva părţi dintr-o zonă cheie de protest care era sub controlul poliţiei după câteva ore de încleştări cu forţele de ordine.

Zeci de oameni, incluzând 18 poliţişti, au fost răniţi în altercaţiile ce s-au derulat pe toată durata nopţii, când mii de manifestanţi s-au opus din nou poliţiei în districtul dens populat Mong Kok. Cel puţin 33 de oameni au fost arestaţi, a raportat RTHK.

Poliţia a folosit bastoane şi spray cu piper şi s-a încăierat violent cu activiştii, dar în cele din urmă poliţiştii au fost forţaţi să se retragă la mai puţin de 24 de ore după ce au redeschis o mare parte a traficului din zonă.

Protestele se derulează de 3 săptămâni şi prezintă una dintre cele mai mari provocări politice pentru China de la înnăbuşirea sângeroasă a demonstraţiilor pro-democraţie din Beijing în 4 iunie 1989 – evenimente cunoscute sub numele de Masacrul din Piaţa Tiananmen.

Şeful Poliţiei din Hong Kong, Andy Tsang, după trei săptămâni de tăcere, a declarat că forţele de ordine au fost extrem de tolerante dar că nu a reuşit să oprească manifestanţii să devină mai “radicali sau violenţi.”

“Le spun acestor manifestanţi: aţi putea crede că acţiunile voastre ilegale au împiedicat poliţia să îşi facă treaba, au subminat forţele noastre şi chiar ne-au forţat să ne retragem”, a spus Tsang în cadrul unei conferinţe de presă.

“Superficial, acesta ar putea fi cazul. Dar lăsaţi-mă să vă spun: aceste acte ilegale subminează aplicarea legii.”

După retragerea poliţiei, manifestanţii au ridicat baricade făcute din garduri şi cutii mari din lemn. Tsang a mai afirmat că reocuparea acelei zone subminează ordinea publică şi periclitează siguranţa publică.

Manifestanţii, conduşi de o generaţie de studenţi mai activi, au cerut conducătorilor Partidului Comunist Chinez să-şi respecte promisiunile constituţionale de a acorda o democraţie deplină fostei colonii britanice.

Hong Kong-ul este condus prin formula “o ţară, două sisteme” care îi conferă numeroase libertăţi şi o autonomie amplă, iar “votul universal” cerut de manifestanţi este văzut ca un mare câştig pentru Hong Kong, al cărui lider a fost până acum impus de Beijing, fără niciun fel de alegeri.

Dar Beijingul a decis în 31 august că va selecta candidaţii alegerilor din 2017 pentru funcţia de şef executiv al oraşului, decizie prin care manifestanţii văd ideea de vot universal ca fiind fără valoare. Ei cer alegeri libere pentru a-şi impune liderul.

“Vom rămâne”

Încleştările dintre poliţie şi manifestanţi au avut loc la doar câteva ore după ce liderul Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, a declarat că va discuta cu liderii studenţilor în cursul săptămânii viitoare, în încercarea de a opri protestele care au ajuns pe primele pagini ale ziarelor din întreaga lume cu scene în care poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a bătut oameni neînarmaţi.

Carrie Lam, secretarul şef al lui Leung, a anunţat sâmbătă că discuţiile dintre liderii studenţilor şi autorităţile oraşului vor avea loc marţi timp de două ore.

Ulterior districtul Mong Kok s-a liniştit, numărul manifestanţilor fiind mult mai mic decât au sperat aceştia. Poliţia a stat în formaţie departe de baricade.

Postere pe care era scris “Recuperaţi Mong Kok!” au fost lipite pe vitrinele magazinelor. Manifestanţii care au rămas în zonă vor înfrunta o nouă noapte tensionată.

Studenta Angel So, în vârstă de 20 de ani, a spus că a fost hotărâtă să oprească poliţia să cureţe zona din nou. “Vom rămâne”, a spus ea, în timp ce prietenul ei, Terry Leung, şi-a îngrijit zgârieturile de pe mâini şi picioare, căpătate în timp ciocnirilor cu poliţiştii.

În ciuda acordului lui Leung de a discuta cu protestatarii, puţini se aşteaptă la vreo rezolvare a situaţiei fără concesii mai concrete din partea autorităţilor.