Poliţia din Hong Kong dărâmă baricade ale manifestanţilor pro-democraţie


Un camion înlătură rămăşiţele baricadelor ridicate de manifestanţii pro-democraţie pe bulevardul Queensway din Hong Kong, 14 octombrie 2014.
Un camion înlătură rămăşiţele baricadelor ridicate de manifestanţii pro-democraţie pe bulevardul Queensway din Hong Kong, 14 octombrie 2014. (Matthew Robertson/Epoch Times)

HONG KONG – Poliţia din Hong Kong a înlăturat în dimineaţa zilei de marţi câteva baricade de la marginea zonelor de proteste pro-democraţie, fiind cea de-a doua zi în care poliţiştii au luat astfel de măsuri, semnalând astfel nerăbdarea lor crescândă faţă de protestele conduse de studenţi.

Zeci de poliţişti au folosit fierăstraie electrice şi cleşti pentru a demola barierele din bambus pe care manifestanţii pro-democraţie le-au ridicat în cursul nopţii de luni spre marţi, după ce o mulţime de oameni nervoşi conduşi de câţiva zeci de bărbaţi mascaţi a încercat să treacă luni de baricade.

Poliţia a înlăturat şi corturile manifestanţilor şi a distrus alte baricade improvizate (construite din placaje, coşuri de gunoi şi alte obiecte colectate de la manifestanţi) ce au fost ridicate pentru a bloca un drum circulat la periferia principalei zone de protest a fostei colonii britanice.

Poliţia a negociat cu un singur manifestant – care a spus că s-a lovit la picior – ca acesta să îşi poată păstra cortul.

Beţele de bambus şi corturile au fost urcate într-o maşină de colectare a gunoiului, în timp ce baricadele şi alte bariere de protecţie au fost urcate în furgonete şi camioane.

Sute de ofiţeri de poliţie au ţinut pe loc manifestanţii şi trecătorii care priveau scena din faţa mall-ului Pacific Place, în apropiere de inima districtului financiar al oraşului. Unii manifestanţi au strigat “Triadele!” – făcând referire la acuzaţiile puternic respinse de poliţie că aceasta a colaborat cu membrii crimei organizate.

Anterior, poliţia se deplasase de asemenea într-o altă zonă de protest ce bloca o şosea aglomerată în districtul comercial Causeway Bay, în încercarea de a elibera o bandă de trafic. Operaţiunea din zorii zilei de marţi a fost similară cu cea desfăşurată de poliţie luni dimineaţa la marginea principalei zone de protest şi cu o a treia acţiune ce a avut loc în districtul Mong Kok.

Guvernul din Hong Kong a susţinut într-o declaraţie că poliţia a luat decizia de a înlătura unele baricade, care erau întărite în unele locuri cu ciment, “pentru a asigura siguranţa publică şi pentru a menţine ordinea publică”.

Manifestanţii, conduşi de studenţi, cer demisia lui Leung Chun-ying, şeful executiv al Hong Kong-ului care este susţinut de Beijing şi care a devenit din ce în ce mai nepopular în fosta colonie britanică. Totodată, ei doresc ca guvernul local să renunţe la planurile de înfiinţare a unui comitet pro-Beijing care să selecteze candidaţii ce vor participa la primele alegeri directe din teritoriu, promise pentru anul 2017.

Manifestanţii au ocupat porţiuni de drumuri în trei zone principale ale Hong Kong-ului începând cu 28 septembrie, în cadrul unei mişcări de nesupunere civilă care supără foarte mult conducerea comunistă de la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe