Hong Kong: Liderul executivului acuză implicarea unor 'forţe străine' în manifestaţiile prodemocraţie

Liderul executivului de la Hong Kong a acuzat forţe străine' că i-au manevrat pe protestatarii implicaţi în manifestaţiile prodemocraţie care paralizează o parte a fostei colonii britanice de peste trei săptămâni, relatează AFP.
Liderul executivului de la Hong Kong, Leung Chung-ying. (youtube.com)
Epoch Times România
20.10.2014

Liderul executivului de la Hong Kong a acuzat forţe străine' că i-au manevrat pe protestatarii implicaţi în manifestaţiile prodemocraţie care paralizează o parte a fostei colonii britanice de peste trei săptămâni, relatează AFP.

Leung Chung-ying a declarat că aceste 'forţe externe' originare din alte ţări au înteţit flăcările mişcării prodemocraţie care a mobilizat de la 28 septembrie pe străzi zeci de mii de manifestanţi ce au ocupat trei zone din teritoriul autonom sub tutelă chineză.

Numărul unu din guvernul local a refuzat totuşi să identifice aceste 'forţe externe'. 'Nu vreau să intru în detalii, dar nu este vorba în întregime de o mişcare internă', a spus el duminică seară pe un post de televiziune din Hong Kong.

Media oficiale chineze au acuzat în mai multe rânduri 'forţe antichineze' precum SUA că îi manipulează pe protestatari. Beijingul a avertizat împotriva oricărei ingerinţe externe în evenimentele din Hong Kong.

Leung Chung-ying, care este considerat de mişcarea prodemocraţie marioneta Beijingului, a declarat că manifestaţiile au 'scăpat de sub orice control'. El a făcut apel la o 'reglementare paşnică şi rezonabilă a problemei'.

Liderul executivului din Hong Kong a făcut aceste declaraţii după noi ciocniri violente între poliţişti şi manifestanţi soldate cu 20 de răniţi duminică dimineaţă.

Guvernul îşi propune să aibă o întâlnire cu studenţii, aflaţi în prim-planul mişcării, marţi. Puţini observatori se aşteaptă însă ca Beijingul, care se teme de o răspândire a mişcărilor democratice, să facă cea mai mică concesie.

Manifestanţii îi cer demisia lui Leung Chun-ying şi instaurarea unui veritabil sufragiu universal în teritoriul autonom care se confruntă cu cea mai gravă criză politică din istoria sa după ce a fost retrocedat Chinei în 1997.

Chiar dacă China a acceptat principiul sufragiului universal pentru alegerea viitorului şef al executivului în 2017, ea doreşte să-şi păstreze posibilitatea de a controla candidaturile, notează AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor