Comisie a Camerei Reprezentanţilor, condusă de republicani, votează citarea documentelor legate de Epstein

O subcomisie a Camerei Reprezentanţilor condusă de republicani a adoptat miercuri o moţiune propusă de un democrat pentru a cita Departamentul de Justiţie să predea documentele privind cazul Jeffrey Epstein, informează Axios.
Votul bipartizan, unul neobişnuit, a avut loc în ciuda încercărilor repetate ale preşedintelui Donald Trump, în ultimele două săptămâni, de a închide subiectul.
Mulţi dintre membrii republicani ai Subcomisiei pentru Aplicarea Legii Federale din cadrul Comisiei de Supraveghere a Camerei s-au aflat într-o poziţie delicată, după ce mai mulţi ani s-au declarat în favoarea transparenţei în privinţa lui Epstein.
Democraţii au profitat din plin de fiecare oportunitate pentru a-i forţa pe colegii republicani să voteze asupra unui subiect incomod.
Comisia a votat cu 8 la 2 în favoarea citării, singurii care s-au opus fiind preşedintele subcomisiei, Clay Higgins (R-Louisiana), şi Andy Biggs (R-Arizona).
Reprezentanţii Nancy Mace (R-Carolina de Sud), Scott Perry (R-Pennsylvania) şi Brian Jack (R-Georgia) au votat alături de cei cinci democraţi ai comisiei.
Mai mulţi membri conservatori ai Camerei, printre care Lauren Boebert (R-Colorado) şi Paul Gosar (R-Arizona), au lipsit de la vot.
Rep. Summer Lee (D-Pennsylvania), membru democrat de rang înalt al subcomisiei, a introdus moţiunea în timpul unei audieri fără legătură directă, privind „criza copiilor neînsoţiţi imigranţi.”
Rep. Robert Garcia (D-California), liderul democraţilor în cadrul întregii Comisii de Supraveghere, a declarat înainte de vot:
„Membrii republicani ai comisiei, inclusiv preşedintele, au cerut cu toţii desecretizarea documentelor Epstein, aşa că acum au ocazia să-şi respecte cuvântul.”
Republicanii din subcomisie au fost luaţi prin surprindere de manevra lui Lee, care a venit chiar înainte de pauza parlamentară de cinci săptămâni din august.
Ce spun republicanii: Clay Higgins a declarat pentru Axios că s-a opus moţiunii deoarece aceasta este „prea generală” şi că Departamentul de Justiţie are „obligaţia de a proteja integritatea dosarelor.”
„Pe de o parte, vrem transparenţă totală şi o anchetă completă – dar pe de altă parte, nu putem compromite integritatea anchetei prin aplicarea unor măsuri dure şi neprecise”, a spus el.