Dan Nica: Atacurile cibernetice la adresa României au devenit din ce în ce mai sofisticate

Războiul cibernetic desfăşurat de către diverse state devine din ce în ce mai recunoscut ca o ameninţare serioasă atât pentru securitatea naţională şi interesele economice
Războiul cibernetic desfăşurat de către diverse state devine din ce în ce mai recunoscut ca o ameninţare serioasă atât pentru securitatea naţională şi interesele economice (Prin bunăvoinţa Departamentului de Apărare SUA)
Ioana Statescu
29.01.2013

În ultima perioadă, România a fost ţinta unui atac informatic de proporţii, a declarat Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională. Potrivit acestuia, atacurile cibernetice la adresa ţării noastre au devenit din ce în ce mai sofisticate, iar subiectul se va afla pe ordinea de zi a CSAT, din 5 februarie.

"România, în ultima perioadă - şi vă spun că ultima perioadă este doar ceea ce s-a dat publicităţii - a fost ţinta unui atac informatic de proporţii. El nu a existat până acum în perioada aceasta pe care noi o supraveghem şi de când au fost înfiinţate instituţii care supraveghează atacurile cibernetice. Atacurile au devenit, din păcate, din ce în ce mai sofisticate, ele ducându-se de la o zonă care era o zonă economică explicită, gen atacuri asupra site-urilor băncilor, către o zonă economică şi politică", a declarat Dan Nica, preluat de romanialibera.ro.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a mai precizat că aceste atacuri au fost depistate la timp datorită măsurilor luate de organismul din subordinea ministerului, CERT, care se ocupă de societatea informaţională şi care răspunde de această chestiune de securitate cibernetică, împreună cu celelalte instituţii ale statului. Aceste acţiuni au inclus măsuri de avertizare şi contracarare a tuturor acestor încercări de o amploare nemaiîntâlnită până acum. Totodată, Dan Nica a mai precizat că se va propune Parlamentului un proiect de lege privind strategia şi măsurile în domeniul securităţii cibernetice.

"Subiectul, din câte ştiu eu, va fi şi pe ordinea de zi a CSAT din 5 februarie. De atunci intrăm în linie dreaptă şi vom adopta măsurile care sunt măsuri adoptate în mod similar de partenerii europeni, Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa. În aceeaşi zonă suntem şi noi cu setul de măsuri. E vorba şi de o aducere la zi a acestei legislaţii, care nu prevedea toate tipurile de infracţiuni şi mai ales contramăsurile necesare în situaţii de atacuri cibernetice şi reacţionăm şi noi foarte rapid", a mai menţionat ministrul Dan Nica.

Pe 21 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că în perioada care a trecut, "România a fost supusă unui atac cibernetic fără precedent". Preşedintele arăta atunci că ţara noastră a reuşit să facă faţă acestui atac graţie unei pregătiri care a început acum trei ani, când s-a făcut în CSAT o prioritate din protejarea sistemelor informatice.

"Ostilitatea, fuga după informaţie este un element pe care nu îl mai putem neglija şi acestui tip de acţiune ostilă trebuie să îi facem faţă şi să luăm în serios deciziile summitului NATO de la Lisabona, Bucureşti, dar şi de la Chicago", a subliniat Traian Băsescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Sorin Sava, "Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani. Serviciul a identificat entităţi cibernetice ostile care urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional, culegerea de informaţii confidenţiale referitoare la politica externă a României, resursele naturale, precum şi la politica în Zona Mării Negre şi în domeniul economic.

"Considerăm că acesta a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani. Estimăm că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României", a declarat Sorin Sava.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor