Comisia pentru Justiţie a Camerei Reprezentanţilor îi cere lui Pence să-l demită pe Trump

Protestatari la mitingul din faţa clădirii Capitoliului din Washington, 6 ianuarie 2021 (Tasos Katopodis/Getty Images)
A.P.
07.01.2021

După ce protestatari aflaţi în Washington DC au intrat cu forţa în clădirea Capitoliului, întrerupând şedinţa comună a Camerelor care trebuiau să dezbată contestaţiile depuse de reprezentanţi la votul electorilor din statele cheie, democraţii din Comisia Juridică a Camerei au adresat o scrisoare prin care îl invită pe vicepreşedintele Mike Pence să invoce al 25-lea amendament pentru a-l demite pe Donald Trump.

„Pentru binele democraţiei noastre, vă îndemnăm cu insistenţă să invocaţi cel de-al 25-lea amendament şi să începeţi procesul de îndepărtare a preşedintelui Trump din funcţie”, se arată în scrisoarea reprezentanţilor David Cicilline (D-R.I.) Şi Ted Lieu (D-California).

În timp ce subliniază importanţa îndepărtării preşedintelui Trump din funcţie, acuzându-l că a incitat la revolta care a dus la pătrunderea unei mulţimi de oameni în Capitoliu, ei au adăugat: „Preşedintele Trump a arătat de nenumărate ori că nu doreşte să ne protejeze democraţia şi să îndeplinească îndatoririle funcţiei”.

Cel de-al 25-lea amendament ar permite vicepreşedintelui Mike Pence să devină preşedinte în exerciţiu dacă, împreună cu o majoritate a cabinetului, declară preşedintele incapabil să îşi îndeplinească atribuţiile.

Scrisoarea survine în timp ce rapoartele susţineau că oficialii republicani analizau luarea de măsuri drastice - de la punerea sub acuzare a lui Trump. la invocarea celui de-al 25-lea amendament - pentru a-i permite lui Mike Pence să preia conducerea, potrivit Axios.

Joe Biden a etichetat incidentele drept „dezordine”, care se învecinează cu „trădarea”.

Un număr din ce în ce mai mare de democraţi solicită punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump, acuzându-l pe Trump de instigare la asaltul Capitoliului de miercuri. Ei menţionează, de asemenea, că „daune” suplimentare ar putea fi cauzate dacă preşedintele ar mai conduce administraţia în ultimele două săptămâni ale mandatului său.

Parlamentarii sunt conduşi de membri ai Camerei Reprezentanţilor, printre care senatorul Ed Markey (Massachusetts) şi guvernatorul statului Illinois, J.B. Pritzker, precum şi un republican, guvernatorul statului Vermont, Phil Scott, care cer, de asemenea, ca Trump să fie înlăturat din funcţie.

„În ciuda încercării trădătoare de a ne răsturna democraţia, noi, în Congres, ne vom îndeplini datoria de a asigura voinţa poporului şi integritatea democraţiei noastre. Dar următoarele zile şi săptămâni rămân periculoase. Donald Trump este un trădător al ţării noastre şi al Constituţiei. Trebuie demis din funcţie şi împiedicat să mai pună în pericol ţara şi oamenii”, a declarat preşedintele asistent al Camerei, Katherine Clark (D-Mass.).

Având în vedere că mandatul lui Donald Trump se termină pe 20 ianuarie, este puţin probabil ca Senatul să înceapă un proces de punere sub acuzaţie, în timpul rămas.

Potrivit presei, miercuri seara, cel puţin 32 de membri ai Camerei Reprezentanţilor sprijineau ideea ca Donald Trump să fie pus sub acuzare, iar un membru al Camerei ar fi spus că planul are „sprijin substanţial”.

Reprezentantul Ilhan Omar (D-Minn.), radical-stânga, a anunţat că elaborează articole de punere sub acuzare, postând pe Twitter că este o „chestiune de conservare a Republicii noastre”.

Preşedintele Donald Trump, într-un discurs de pe Capitol Hill adresat miercuri susţinătorilor săi, a promis că nu va admite niciodată alegerile, deoarece sunt fraudate. Trump a criticat rezultatul alegerilor spunând că este un „asalt flagrant asupra democraţiei noastre”, îndemnându-i să „meargă la Capitoliu”.

„O să-i salutăm pe bravii noştri senatori, membre şi membi ai Congresului... şi probabil că nu îi vom saluta prea tare pe unii dintre ei - pentru că nu veţi recâştiga niciodată ţara cu ajutorul slăbiciunii”, a spus Trump.

În timp ce preşedintele s-a întors la Casa Albă, protestatarii lui Trump au asaltat violent clădirea Capitoliului SUA, distrugând mobilier şi controlând Rotonda, perturbând procesul de certificare a votului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor