Comisia Iordache mai trece un "hop": Noua lege a organizării judiciare, trimisă în Parlament
alte articole
Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a aprobat favorabil, luni, proiectul de modificare a legii organizării judiciare, acesta urmând să ajungă acum în plenului Camerei Deputaţilor pentru dezbatere.
S-au înregsitrat 14 voturi "pentru" (PSD, ALDE şi UDMR) şi 5 voturi "împotrivă" (PNL şi USR).
Printre cele mai notabile prevederi se numără înfiinţarea unei secţii de investigare a "infracţiunilor din Justiţie", în cadrul Parchetului General, precum şi înăsprirea condiţiilor pentru ocuparea funţiei de procuror DNA/DIICOT.
De asemenea, procurorul-şef al DNA va fi obliagt să obţină avizul Consiliului Superior al Magistraturii dacă intenţionează să înfiinţeze servicii teritoriale.
Nemuţumire printre magistraţi
Şefa CSM, Mariana Ghena, s-a arătat nemulţumită de intenţia puterii de a înfiinţa o secţie de investigare a judecătorilor şi procurorilor.
"Plenul CSM a exprimat un aviz negativ şi cu privire la acest aspect. Avizul negativ a fost solid motivat. Dacă aţi observat în punctul de vedere exprimat de reprezentanţii CSM care au primit mandatul nostru, al tuturor membrilor din Consiliu, şi aceştia s-au opus invocând acelaşi aviz negativ, cu motivarea care se găseşte în cuprinsul acestuia. Această secţie, din punctul nostru de vedere, nu este necesară. Nu justifică sub nicio formă înfiinţarea ei şi mai ales în modalitatea în care a fost discutată şi în cele din urmă adoptată. Există o reglementare în vigoare, nu s-a motivat consistent această propunere şi cu atât mai puţin nu suntem de acord cu adoptarea acestui text de lege", a declarat anterior Mariana Ghena, citată de Agerpres.
La rândul său, procurorul Bogdan Gabor, fost membru al CSM, actual preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România, a opinat într-un interviu acordat RFI că această direcţie va fi un fel de nouă SIPA, cu o faţă mult mai hidoasă.
”Este evident inoportună înfiinţarea unei asemenea secţii. Nu există nicio motivare. Facem legi pentru că se aude în spaţiul public nu ştiu ce? Abia atunci va exista posibilitatea să se creeze presiuni asupra magistraţilor. Din câte am văzut sunt inclusiv poliţişti judiciari în structura acestei secţii care ce au de făcut? Să urmărească magistraţii. Va fi un fel de nouă SIPA, cu o faţă mult mai hidoasă decât SIPA care oferea nişte informaţii”, a precizat Bogdan Gabor.