Cioloş: România este solidară cu UE dar are şi anumite condiţii

România este solidară cu UE, însă această solidaritate vine în anumite condiţii, a declarat premierul Cioloş la Consiliul Europeană de iarnă de la Bruxelles.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

România şi-a reiterat solidaritatea cu Uniunea Europeană în dosarul migraţiei, însă ţara noastră are şi anumite "condiţii", precum întărirea capacităţii UE de a controla fluxul migrator şi asigurarea unui spaţiu Schengen funcţional, a declarat vineri premierul Dacian Cioloş, după reuniunea Consiliului European.

"Am asigurat că România este parte a soluţiei, este solidară, dar solidaritatea aceasta vine în anumite condiţii şi lucrurile pe care noi am insistat a fost în primul rând această capacitate a UE de a controla fluxul migrator. Am subliniat că pentru noi este important acest control la frontierele UE şi pentru a ne asigura că spaţiul Schengen continuă să rămână o realitate", a declarat premierul în cadrul unei conferinţe de presă care a marcat încheierea Consiliului European de iarnă.

Cioloş a mai subliniat că România rămâne în continuare interesată de un spaţiu Schengen care să fie funcţional şi îşi doreşte ca măsurile de control impuse la graniţele din interiorul spaţiului Schengen să fie doar "măsuri temporare". "

De asemenea, premierul a prezentat în cadrul conferinţe de presă şi o parte a măsurilor discutate în cadrul Consiliului pe tema migraţiei, precizând că liderii UE vor aproba până în vara lui 2016 un plan de reorganizare a actualului mecanism de control la frontierele externe ale Uniunii, Frontex, mecanism ce va reprezenta un pas important înainte in procesul de întărire a capacităţii UE de a controla fluxul migrator.

Dacian Cioloş a mai precizat că în cadrul discuţiilor din Consiliu a subliniat că obiectivul trebuie să fie controlul fluxului migrator iar, din această perspectivă, trebuie urmărit şi acordul cu Turcia şi dacă autorităţile de la Ankara îşi respectă angajamentele. Potrivit premierului, s-a observat deja o diminuare a fluxului dinspre Turcia, însă acesta a rămas la nivelul de aproximativ 4.000 persoane pe zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne