Comisia Europeană "îngropată" în peste 3.200.000 de semnături anti TTIP

Cea de a 11-a rundă de negocieri a controversatului parteneriat pentru comerţ şi investiţii UE - SUA este prefigurată de un val de nemulţumire civică. La Comisia Europeană au fost depuse, astăzi, semnăturile a peste 3.200.000 de cetăţeni care cer oprirea negocierii tratatului.
Depunerea semnăturilor pentru oprirea TTIP la Comisia Europeană, 7 octombrie 2015. (Stop TTIP)
Loredana Diacu
07.10.2015

Reprezentanţii coaliţiei internaţionale Stop TTIP au depus, miercuri, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, cele 3.263.920 de semnături prin care cetăţenii Europei cer oprirea negocierilor controversatului Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între UE şi SUA, pe care îl consideră o ameninţare pentru democraţii, în beneficiul marilor corporaţii.

La exact un an de la lansarea sa, Iniţiativa Cetăţenească Europeană Independentă anti TTIP şi anti CETA (tratatul UE - Canada) a strâns de trei ori mai multe semnături decât cere CE pentru ca demersul să fie luat în considerare de factorii decidenţi la nivel de Bruxelles. De asemenea, a fost depăşit şi numărul de semnături cerute per ţară, se precizează într-un comunicat de presă remis Epoch Times de Friends of Earth, care, alături de alte 500 de ONG-uri europene s-a implicat în strângerea de semnături pentru oprirea negocierilor TTIP şi respingerea CETA.

"Atât negocierile UE-SUA pe tema TTIP cât şi acordul UE-Canada reprezintă ameninţări grave la adresa democraţiei, protecţiei cetăţenilor şi a mediului, punând în pericol agricultura de calitate şi activitatea micilor fermieri, standardele alimentare precum şi dreptul nostru de a construi comunităţi durabile.", a declarat Magda Stockiewicz, director FOE.

"Prin semnarea acestei peţiţii, un număr record de trei milioane de cetăţeni din ţările UE s-au exprimat clar pentru respingerea acestui periculos cal troian, TTIP, de care vor beneficia marile corporaţii, în detrimentul cetăţenilor acestui continent.", a mai adăugat Magda Stockiewicz.

Înmânarea semnăturilor prefigurează debutul a 10 zile de acţiuni internaţionale împotriva tratatului UE-SUA. Potrivit coaliţiei Stop TTIP, sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să se alăture protestelor ce precede debutul celei de a 11-a runde de negocieri pe tema parteneriatului transaltlantic, programată să aibă loc în perioada 19-23 octombrie la Miami.

Mai multe despre motivele pentru care cetăţenii Europei se opun TTIP puteţi citi aici şi aici

Reamintim că şi în ţara noastră în jur de 24.000 de persoane au cerut stoparea TTIP şi CETA, semănând petiţia Stop TTIP.

"Astăzi societatea civilă din Europa sărbătoreşte un succes de etapă în lupta cu TTIP. Am reuşit să strângem într-un an de zile peste 3 milioane de semnături din 23 de ţări europene, însă lupta va continua. Să nu uităm că primul astfel de tratat deja negociat - CETA aşteaptă să fie validat în Parlamentul European, aşa că nu este momentul să pierdem teren. Trebuie să menţinem presiunea asupra factorilor de decizie!", a declarat, pentru Epoch Times, Lavinia Andrei, preşedintele Terra Mileniul III, unul din ONG-urile ce au coordonat strânerea de semnături în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor