Preşedintele Iohannis, agendă plină la New York. Urmează întâlnirea cu Diaspora

Iohannis a participat vineri la deschiderea Summitului ONU din New York. În marja participării la Adunarea Generală a ONU, preşedintele a avut o serie de întrevederi cu oficiali şi oameni de afaceri, urmând ca sâmbătă să se vadă cu români din SUA.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Ajuns joi în SUA, preşedintele Klaus Iohannis a participat vineri la deschiderea Summitului ONU, privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015.

În marja participării la Adunarea Generală a ONU, şeful statului a avut o serie de întrevederi cu oficiali şi oameni de afaceri, urmând ca sâmbătă să se întâlnească cu românii din SUA.

Astfel, preşedintele a avut vineri o întrevedere cu Mogens Lykketoft, Preşedintele celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale. Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii asupra unor teme de pe agenda internaţională şi onusiană, evidenţiiind rolul Adunării Generale în abordarea provocărilor globale în domeniul economic, social şi al mediului înconjurător şi, mai ales, în mobilizarea voinţei colective a statelor ONU de a acţiona pentru gestionarea adecvată a acestora.

"Preşedintele României a evidenţiat, în context, atenţia deosebită pe care România o acordă, la actuala sesiune a Adunării Generale, problematicii cooperării dintre ONU şi organizaţiile regionale relevante şi conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre şi a Caucazului de Sud. În cadrul întrevederii au fost abordate şi temele migraţiei şi reformei Consiliului de Securitate al ONU.", se precizează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Tot vineri, preşedintele a avut, în marja Adunării Generale a ONU de la New York şi o întrevedere cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov, discuţiile vizând, printre altele, valorificarea mai eficientă a potenţialului de cooperare economică, mai ales în domenii precum energia, infrastructura sau agricultura. În context, a fost evocată importanţa transpunerii în practică a proiectului comun de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică.

În prima zi a vizitei sale în SUA, Iohannis s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanţii unor companii multinaţionale americane prezente sau care doresc să investească în România, printre care: Metlife, Johnson & Johnson, Chevron, Exxonmobil, Cargill, Timken Warburg Pincus ş.a.

"Companiile care au participat la acest eveniment vor putea aduce în România mai multe investiţii directe, care să contribuie la transferul de tehnologie şi să creeze mai multe locuri de muncă.", susţine Preşedinţia.

Tematica discuţiilor s-a axat pe valorificarea potenţialului real al cooperării economice dintre România şi Statele Unite ale Americii, investiţiile americane ca instrument de modernizare economică, independenţa energetică şi rolul ei ca vector esenţial al competitivităţii economice a României, precum şi Cadrul de cooperare ca element important al Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), tratatat care, reamintim, este foarte controversat în UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat prioritatea României de a atrage investiţii străine, unul dintre obiectivele principale ale ţării noastre fiind eliminarea constrângerilor care afectează libertatea economică şi reprezintă impedimente pentru investitori. În acest sens, Preşedintele României a subliniat necesitatea implementării unui ghid de bune practici, având la bază prevederi din legislaţia americană privind combaterea actelor de corupţie din societatea economică.

Întrevederea a fost organizată de American-Romanian Business Council, o organizaţie non-profit care promovează relaţiile comerciale dintre Statele Unite ale Americii şi România.

Merită menţionat că mai multe organizaţii româneşti din Statele Unite i-au cerut preşedintelui, în ziua sosirii sale în SUA, printr-o scrisoare deschisă să condamne "presiunile" vicepremierul Gabriel Oprea asupra presei. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.