Guvernul înhamă România la cadouri pentru energofagi

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Monitorul Oficial a publicat luni Hotărârea de Guvern prin care marii consumatori de energie electrică vor fi exceptaţi de la plata a până la 85% din certificatele verzi.

Ajutorul de stat de care vor beneficia companii precum Alro şi ArcelorMittal, firme ce pun în permanenţă presiune pentru a obţine energie la preţuri reduse, avertizând că altfel vor trimite mii de oameni în şomaj, se va ridica la echivalentul în lei a maximum 750 de milioane de euro, informează Hotnews.

Dacă respectiva sumă va fi suportată prin distribuirea certificatelor verzi pe care ar fi trebuit să le plătească marii consumatori către micii consumatori şi populaţie sau de la bugetul de stat, adică tot de populaţie, este încă neclar. Actul normativ a fost aprobat pe 11 iunie şi nici la momentul respectiv Guvernul nu a lămurit cine va suporta subvenţionarea marilor consumatori.

În total, vor fi ajutaţi cam 300 de companii mari, restul de milioane de consumatori casnici şi firmele mici şi mijlocii urmând să suporte, fie direct, fie indirect prin taxele plătite la buget, subvenţiile acordate celor 300 de privilegiaţi.

Conform unor declaraţii ale ministrului Economiei, Constantin Niţă, hotărârea ar avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene, în timp ce din actul normativ rezulta că schema de sprijin, având o valabilitate de 10 ani, se va aplica începând cu 1 august 2014. Nu este limpede ce se întâmplă dacă nu este primit avizul Comisiei Europene până pe 1 august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne