Comisia Europeană a deschis trei proceduri de infringement asupra României
alte articole
Comisia Europeană a deschis, joi, trei proceduri de infringement pentru România, după ce autorităţile române au întârziat să transpună legislaţia europeană cu privire la siguranţa căilor ferate, la administratorii fondurilor de investiţii şi la tratamentul discriminatoriu manifestat în impozitarea firmelor juridice străine, relatează Mediafax.
Dacă autorităţile române nu se conformează normelor europene cazurile vizate pot ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Comunicatul emis la Bruxelles arată că România ar trebui să intre în conformitate cu Directiva 2004/49/CE privind siguranţa căilor ferate. Solicitarea se referă la independenţa organelor de siguranţă şi investigare din cadrul căilor ferate.
Guvernul român ar fi trebuit să pună în vigoare legislaţia europeană încă din 2006. Totuşi, eşecul autorităţilor române au determinat Comisia Europeană să iniţieze, în februarie 2013, o evaluare a neîndeplinirii obligaţiilor de către România în această privinţă.
Joi, Comisia Europeană a recurs la a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii responsabilităţilor, demarând trimiterea unui aviz motivat către România.
Ca urmare, România are la dispoziţie două luni pentru a reacţiona la procedura europeană. Dacă Bucureştiul alege să se conformeze cu normele europene, acest lucru va implica transpunerea legislaţiei europene privind căile ferate.
”Dacă România nu reacţionează în mod satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa acestei chestiuni”, se notează în comunicat.
Bucureştiul trebuie să se pună la punct şi în privinţa modului în care impozitează normele privind impozitarea veniturilor din dobânzi. În prezent, permite entităţilor juridice rezidente să deducă cheltuielile indirecte legate de profitul de pe dobânzi, ajungând să se impoziteze doar veniturile nete ale acestora, argumentează CE.
Însă, entităţile juridice cu sediul în altă ţară membră UE, care nu au un birou permanent în România, nu pot obţine această deducere. CE mai arată că acestea ajung să fie impozitate ”mai împovărător pe baza veniturilor brute din dobânzi obţinute direct din România”.
Considerând că România nu are ”o justificare valabilă” pentru acest tratament preferenţial, care este discriminatoriu şi restricţionează libera circulaţie a serviciilor, CE înştiinţează România că are o perioadă de două luni la dispoziţie pentru a-şi modifica normele astfel încă să ajungă în concordanţă cu legislaţia UE.
Comunicatul Bruxellesului mai solicită ”insistent” autorităţilor să răspundă privind implimentarea Directivei (2011/61/UE) pentru administratorii de fonduri de investiţii alternative (AFIA) adresate investitorilor profesionişti.
Prin aceste standarde, Comisia Europeană vizează o sporire a transparenţei activităţilor AFIA şi a fondurilor gestionate astfel încât activităţile să se poată desfăşura în beneficiul investitorilor şi al autorităţilor publice.
După ce a întârziat să răspundă CE până la 22 iulie 2013, România este obligată, după procedura de infrigement lansată joi, să-şi prezinte poziţia oficială în această privinţă în maxim două luni.
Dacă autorităţile române nu se conformează normelor europene cazurile vizate pot ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.