CCR declară neconsituţională legea menită să-l facă pe Radu Mazăre jupân peste Portul Constanţa

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)

Curtea Constituţională (CCR) a admis joi sesizarea de neconstituţionalitate a legii privind transferul gratuit de acţiuni ale Portului Constanţa din proprietatea Consiliului Local al Municipiului Constanţa, controlat de Radu Mazăre, personaj cu dosare penale pe rol.

Potrivit Agerpres, membrii CCR au decis joi, cu unanimitate de voturi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1,3 milioane de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a atacat pe 9 septembrie la Curtea Constituţională (CCR) legea nr 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 20% de acţiuni deţinut de stat la Portul Constanţa, către Consiliul Local (CL) al Municipiului Constanţa

În documentul transmis către CCR, Victor Ciorbea susţine că CL al Municipiului Constanţa nu poate fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime". Singurele în măsură a fi titulare nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ teritorială, adică Municipiul Constanţa.

Demersul lui Victor Ciorbea a venit în contextul în care Guvernul şi Primăria Constanţa voiau ca Ministerul Transporturilor să cedeze încă 13% din acţiuni Consiliului Local, ceea ce ar fi făcut din Radu Mazăre, primar cu dosare penale pe rol, să ajungă, prin intermediului CL Constanţa, acţionar majoritar în port.

În acţiunea sa, Ciorbea a aratat că o autoritate publică locală precum Consiliul Local al Municipiului Constanţa nu poate fi titular al unui drept decurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ teritoriale.

Potrivit Avocatului Poporului, Consiliul Local nu are patrimoniu propriu, neputând, astfel, să fie titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni din cadrul Portului Constanţa.

Reamintim că, de-a lungul timpului Radu Mazăre s-a lăudat în repetate rânduri că Ponta şi cu Şova (fostul ministru PSD al Transporturilor) îl vor face acţionar majoritar în port, Mazăre adăugând chiar că dacă cei doi nu îşi vor ţine promisiunea, PSD-ul poate să îşi ia la revedere de la voturile constănţenilor.

Înainte de a demisiona din funcţie şi de a deveni purtător de cuvânt al PSD, Dan Şova a făcut câţiva paşi în a transpune visele lui Mazăre în realitate, declarând că Guvernul are în plan să ofere mai multe acţiuni Primăriei Constanţa pentru ca aceasta să deţină un procent de 33%. Şova mai informa că Ministerul Transporturilor va deţine tot 33%, un procent de 14% din acţiuni va fi tranzacţionat la bursă, Portul Constanţa urmând a fi transformat în companie publică.

Speranţele primarului de Constanţa au început însă să pălească odată cu plecarea lui Şova de la minister. Noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus declara pe 26 iulie că, în opinia sa, statul ar trebui să păstreze minimum 50% plus o acţiune la compania care administrează Portul Constanţa, cu importanţă strategică pentru România. Rus a adăugat însă că decizia legată de modificările de acţionariat aparţine Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne