Comisia de la Veneţia solicită autorităţilor R.Moldova să suspende nominalizarea celor patru membri CSM
alte articole
În contextul în care, acum o săptămână, Parlamentul de la Chişinău a aprobat hotărârea cu privire la numirea în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru un mandat de patru ani, a profesorilor de drept titulari: Carolina Ciugureanu-Mihăiluţă, Elena Belei, Valentina Coptileţ, Ion Creţu, lucru criticat dur de opoziţia parlamentară, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a punctat luni, 23 martie, că până şi Comisia de la Veneţia a confirmat împărţirea mizerabilă şi pe criterii strict politice ale celor patru poziţii din CSM dintre PD şi PSRM, după principiul asta mie, asta ţie.
„Comisia şi Directoratul îşi exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la modul în care tocmai au fost selectaţi cei patru membri ai CSM, mod care desfiinţează scopul declarat al modificărilor legislative din decembrie 2019, de a restaura încrederea publică în CSM. Aceşti patru membri din rândul profesorilor de drept au fost aleşi într-un mod controversat, fără consens şi pentru un mandat complet de patru ani, ceea ce împiedică impactul pozitiv pe care modificările constituţionale ar fi trebuit să le aducă. (…)
Recenta modificare legislativă şi modul în care a fost implementată nu atinge aşteptările nici a comunităţii internaţionale, nici a societăţii moldoveneşti. Astfel scopul real şi sensul reformei constituţionale este discutabil. Comisia de la Veneţia cheamă autorităţile moldoveneşti să suspende implementarea amendamentelor din decembrie 2019 şi ianuarie 2020 şi nominalizarea celor patru membri până la finalizarea reformei constituţionale. Numirea celor patru membri trebuie făcută după modificarea constituţiei, într-o manieră transparentă care garantează împotriva politizării”, este, potrivit lui Litvinenco, o mică parte din mesajul Comisiei de la Veneţia din 20 martie, pentru autorităţile de la Chişinău.
Nu prea este nimic de comentat aici, a subliniat deputatul PAS, decât faptul că regimul lui Dodon a pierdut şansa de a continua cooperarea cu singura structură care mai era dispusă să mai colaboreze cu ei – Consiliul Europei.
„După asta, cred, pe marginea marilor şi micilor lor reforme din justiţie ar putea să se expună doar Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse. Iată de acolo vor curge laude şi cuvinte pompoase la adresa diriguitorilor reformării justiţiei din Republica Moldova”, a mai scris Litvinenco pe contul său de Facebook.
Totodată, parlamentarul a ţinut să puncteze că, miercuri, Guvernul de la Chişinău urmează să avizeze pozitiv iniţiativa legislativă a lui Dodon, astfel ca preşedintele CSM să poată fi ales inclusiv din rândul membrilor ne-judecători ai CSM.
„O iniţiativă care vine mai devreme de şase luni de la modificarea legislativă precedentă. Acest lucru anterior era calificat de Guvernul Chicu ca fiind contrar legii, rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi jurisprudenţei CEDO. Iată că în cazul iniţiativelor lui Dodon, din câte se pare, chiar şi Convenţia Europeană a drepturilor Omului este de facto suspendată”, a conchis Sergiu Litvinenco.