Medici francezi îl dau în judecată pe premier pentru că i-a lăsat fără măşti şi costume hazmat

(YONHAP/AFP via Getty Images)

Virusul Wuhan a infectat peste 320 de mii de persoane din întreaga lume şi a provocat 14 mii de victime, potrivit celor mai recente cifre colectate de Universitatea Johns Hopkins.

Europa s-a transformat în următoarea China, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire şi al deceselor creşte exponenţial în Italia, Spania, Germania, Franţa, Elveţia şi Marea Britanie.

În Franţa, virusul comunist a ucis 562 de persoane, iar duminică erau înregistrate peste 14.400 de cazuri confirmate. Sistemul de sănătate francez este pe punctul de a fi copleşit de pacienţi cu virus Wuhan, iar paturile de spital care pot fi folosite pentru tratamente de urgenţă sunt din ce în ce mai puţine.

Spitalele franceze rămân fără echipament de protecţie, lăsând personalul medical expus la contractarea virusului.

Trei medici francezi au deschis un proces împotriva prim-ministrului Edouard Philippe şi a fostului ministru al solidarităţii şi sănătăţii Agnes Buzyn, afirmând că ţara lor nu era pregătită să lupte împotriva unei epidemii.

Avocaţii grupului de medici au declarat pentru un canal al Kremlinului, RT News, că plângerea susţine că cei doi înalţi oficiali nu au reuşit să pregătească ţara pentru o criză de sănătate, care a paralizat-o.

Potrivit sesizării, ambii oficiali au fost conştienţi în ianuarie de pericolul unei epidemii, dar „au ales să nu acţioneze”.

"La un moment dat, trebuie spus adevărul, respectiv că aceşti oameni ne-au minţit din start", a declarat pentru RT Fabrice di Vizio, avocatul celor trei reclamanţi.

Plângerea a făcut referire la un interviu pe care Buzyn l-a acordat publicaţiei Le Monde, în care afirmă că regretă că şi-a părăsit postul din guvern şi candidează la poziţia de primar al Parisului, deoarece criza de virus se dezvoltă la începutul acestui an:

"Ştiam că acest tsunami este în faţa noastră". La 30 ianuarie, l-am avertizat pe [premierul], Edouard Philippe, atrăgând atenţia că, probabil, alegerile nu vor putea fi organizate. „Ar fi trebuit să oprim totul, a fost o mascaradă”.

Guvernul francez a respins orice acuzaţie de infracţiune şi a spus că răspunsul la urgenţa prezentată de virus a fost satisfăcător.

Di Vizio a declarat pentru RT că guvernul este încă nepregătit şi îi lipseşte un instrument critic de protecţie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii:

"Săptămâna trecută guvernul a vorbit despre măşti. Vă amintiţi de discursurile pompoase ale preşedintelui, care avea un ton de comandant general şi a promis măşti?", a afirmat acesta. "Măştile sunt un instrument principal în acest război, deoarece protejează lucrătorii din sănătate. Au ajuns aceste măşti?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe