Comisarul european pentru tehnologie anunţă: TikTok a făcut modificări înainte de reluarea alegerilor din România

Aplicaţia de partajare video TikTok a efectuat modificări interne în încercarea de a proteja alegerile prezidenţiale din luna mai din România de interferenţe străine, după ce Comisia Europeană a deschis o anchetă asupra platformei în decembrie anul trecut, a declarat luni comisarul european pentru tehnologie Henna Virkkunen în faţa deputaţilor din Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO) a Parlamentului European, potrivit Euronews.
„În ceea ce priveşte viitoarele alegeri din România din luna mai, salutăm schimbările făcute de TikTok. Acestea includ o mai bună detectare şi etichetare a conturilor politice şi mai mulţi experţi în limba română, precum şi 120 de experţi suplimentari pentru grupul de lucru pentru alegerile din România care lucrează în special la campaniile de influenţă ascunse şi la integritatea publicităţii”, a declarat Virkkunen.
Primul tur al alegerilor din România din noiembrie anul trecut a fost invalidat pe baza unor rapoarte ale serviciilor de informaţii care ar fi arătat implicarea Rusiei în influenţarea alegătorilor prin intermediul reţelelor de socializare pentru susţinerea candidatului naţionalist Călin Georgescu, pe atunci relativ necunoscut.
Din cauza popularităţii lui Georgescu pe TikTok, Comisia a început în decembrie o anchetă privind rolul platformei în timpul campaniei, pentru a verifica dacă aceasta a încălcat DSA (Actul privind serviciile digitale) în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor şi integritatea alegerilor.
Rezultatul cazului este încă în aşteptare.
La începutul acestei luni, autorităţile române i-au interzis lui Georgescu să candideze din cauza nerespectării normelor în timpul alegerilor anterioare.
Platformele online TikTok, Meta, Google şi X au fost invitate să ia parte la un test de stres electoral în luna martie, organizat de autoritatea de reglementare în domeniul comunicaţiilor din România, ANCOM.
Exerciţiul a testat capacitatea celor implicaţi în procesul electoral de a face faţă eventualelor provocări online care pot apărea în perioada alegerilor, a declarat ANCOM pentru Euronews.
Anchete
Virkkunen, potrivit căreia cazul TikTok este un exemplu în care DSA funcţionează pentru a îmbunătăţi acţiunile platformei, a fost întrebată de către parlamentari şi despre sancţiunile în aşteptare pentru platformele tehnologice, în cazul unor posibile încălcări ale DSA, precum şi ale Actului privind Pieţele Digitale (DMA).
În temeiul ambelor norme, executivul UE a deschis o serie de proceduri pentru posibile încălcări. Niciuna dintre acestea nu a fost încă încheiată.
În ceea ce priveşte DMA, unde amenzile pentru Apple şi Meta ar putea veni în această săptămână, Virkkunen a declarat că nu ar trebui să existe „întârzieri prea mari” atunci când vine vorba de aplicarea normelor.
Ca răspuns la criticile privind normele UE în domeniul tehnologiei, inclusiv DSA, DMA şi AI Act, exprimate de guvernul SUA condus de preşedintele republican Donald Trump, Virkkunen a declarat că normele sunt „corecte pentru toată lumea” şi că Europa este „angajată faţă de norme”.