Partidul Liberal Democrat din Moldova: Ţara are nevoie de o reconstrucţie totală şi crearea unei noi Constituţii

Statul R. Moldova a intrat în colaps, iar pentru depăşirea situaţiei create, PLDM consideră necesară înfăptuirea lustraţiei politice şi decretarea celei de-a doua Republici.
Republica Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
27.06.2018

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) constată că odată cu invalidarea de către Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a alegerilor locale din municipiul Chişinău, statul Republica Moldova a intrat în colaps. Controlul unui grup restrâns de persoane asupra instituţiilor statului este total, iar efectul uzurpării puterii este evident.

Potrivit unei declaraţii, PLDM susţine că decizia de invalidare a alegerilor, contrar concluziilor organelor electorale şi a experţilor independenţi, a creat o prăpastie între puterea politică şi popor. Justiţia, organele electorale, de securitate şi poliţie, mass-media, Parlamentul, autorităţile locale, toate se află sub controlul unui grup restrâns de persoane, care exercită puterea în nume propriu.

Pornind de la realităţile constatate, PLDM cere demisia imediată a Guvernului de la Chişinău, urmare a eşecului în implementarea reformei justiţiei. ”Insistăm ca premierul Pavel Filip să demonstreze, dacă se mai poate, ataşamentul faţă de normele de etică profesională şi să recunoască contribuţia sa, manifestată prin pasivitate şi servilism, la instaurarea dictaturii în R. Moldova.”

Totodată, PLDM cere anularea legii privind sistemul electoral mixt, dizolvarea Legislativului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate.

”Suntem revoltaţi de faptul că Parlamentul, expresie a suveranităţii poporului, a neglijat încălcarea dreptului său la vot. În acelaşi timp, solicităm desfăşurarea unei şedinţe plenare dedicate subiectului nevalidării alegerilor locale în municipiul Chişinău. Găsim raţională şi participarea preşedintelui ţării, în calitate de garant al suveranităţii, la această şedinţă a Parlamentului. Aşteptăm ca acesta să facă un gest de onoare şi să-şi depună mandatul în faţa Legislativului, pentru neglijarea voită a celei mai importate atribuţii a sa”, se mai arată în declaraţia formaţiunii.

În context, PLDM cere şi demisia Comisiei Electorale Centrale (CEC) deoarece s-ar face complice la crearea unui grav precedent în practica electorală – anularea dreptului de mobilizare a cetăţenilor în ziua votului, dar şi impunerea unor precedente juridice în anularea lor.

Mai mult, CEC nu ar fi ştiut să apere votul cetăţenilor admiţând implicarea puterii politice in procesul electoral. ”În perspectiva alegerilor parlamentare, în condiţiile noului sistem electoral, constatăm că CEC a devenit un actor activ in procesul de uzurpare a puterii. De asemenea, cerem şi demisia Procurorului General pentru complicitate la uzurparea puterii de stat.”

Concluzionând cele expuse, Partidul Liberal Democrat din Moldova atestă încheierea unui ciclu politic subliniind că pentru depăşirea situaţiei create în R. Moldova este necesară lustraţia politică şi decretarea celei de-a doua Republici. ”Republica Moldova are nevoie de o reconstrucţie totală şi crearea unei noi Constituţii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor