PAS a întocmit lista ruşinii. Oficiali UE: Aşteptăm ca autorităţile RM să garanteze independenţa justiţiei
alte articole
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) anunţă că una dintre revendicările Mişcării de Rezistenţă Naţională constituită recent pentru a duce lupta cu dictatura este demisia şi urmărirea penală a preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Druţă, şi a celorlalţi judecători Luiza Gafton, Victor Burduh, Vlad Clima, Ecaterina Palanciuc, Ala Malîi, Valentin Lastaveţchi şi Rodica Berdilo responsabili de hotărârile abuzive de anulare a alegerilor din Chişinău.
Mai mult, în opinia PAS aceste persoane ar purta responsabilitate pentru instaurarea dictaturii în Republica Moldova, de aceea ei au fost incluşi în lista ruşinii.
În replică, judecătorul Valentin Lastaveţchi de la Judecătoria Chişinău (sediul Centru) a declarat pentru Epoch Times România că într-adevăr a avut în procedură dosarul de validare a alegerilor din Capitală însă nu a dat niciun verdict fiindcă la faza pregătirii cauzei pentru dezbaterile judiciare a fost recuzat de către reprezentanţii Consiliului Electoral Chişinău din motivul că ar fi dat dovadă de părtinire. Recuzarea a fost admisă, iar dosarul repartizat magistratei Rodica Berdilo. Astfel, consideră că poza sa incorect este inclusă în lista ruşinii alcătuită de PAS.
”De două zile, pe Facebook se distribuie la greu o listă de judecători şi pozele lor. Acolo sunt şi eu. În comentarii, spre satisfacţia mea, am constatat că cei care au urmărit evenimentele, se întreabă ce caut eu acolo. Autorii răspuns nu dau. Vă dau eu - este unica poză în care am ieşit frumos, nu ca în realitate”, a comentat ironic Valentin Lastaveţchi pe pagina sa de socializare.
Decizia magistraţilor de la Chişinău de a invalida alegerile locale din Capitală a fost criticată şi în străinătate. Potrivit unei declaraţii comune, comisarii europeni Federica Mogherini şi Johannes Hahn au notat că invalidarea în mod netransparent a alegerilor pentru Primăria Chişinău de către CSJ privează locuitorii Capitalei de dreptul de a avea un primar ales în mod democratic, decizia instanţei subminând încrederea poporului R. Moldova în instituţiile statului.
„Uniunea Europeană aşteaptă ca autorităţile din R. Moldova să garanteze independenţa justiţiei în conformitate cu angajamentele sale internaţionale, ca unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democraţiei şi o aşteptare îndelungată a cetăţenilor moldoveni. În acest sens, ne aşteptăm ca autorităţile moldoveneşti să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor locale din Chişinău, recunoscute de observatorii naţionali şi internaţionali, şi care reflectă voinţa electoratului”, au conchis oficialii europeni.
Comisia Electorală Centrală (CEC), în cadrul şedinţei de vineri, 29 iunie, urmează să ia act de decizia CSJ privind invalidarea rezultatelor alegerilor din Chişinău. Potrivit expertului în drept constituţional Nicolae Osmochescu, procedura legală de a alege primarul Capitalei nu s-a consumat, iar CEC ar trebui să anunţe alegeri repetate.