Ion Sturza: Ilan Şor ”ne deprinde” uşor cu ideea că este un mare patriot

Ilan Şor susţine că nu a sustras niciun dolar din sistemul bancar al RM. Ion Sturza afirmă că realitatea este alta. Şor ar fi furat un miliard de dolari şi acum se arată a fi ”îngrijorat” de situaţia moldovenilor.
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri (timpul.md)
Ştefan Sârbu
18.06.2018

Primarul de Orhei, Ilan Şor, care figurează în raportul Kroll ca unul dintre principalii beneficiari ai furtului din sistemul bancar moldovenesc, a declarat recent în cadrul unei emisiuni televizate că experţii de la Kroll ar fi nişte afacerişti, iar principalul vinovat şi beneficiar final al ”jafului bancar” ar fi Veaceslav Platon.

„Beneficiarul final este Platon. Dacă organele de drept ar lucra bine, banii s-ar găsi în cinci minute. Tot ce am spus acum 3 ani se adevereşte. Am spus că nu s-a furat un miliard, ci 500 de milioane. Eu voi demonstra că nu sunt beneficiarul nici măcar al unui dolar furat din sistemul bancar”, a adăugat Şor în cadrul emisiunii „Vesti Nedeli” de la RTR Moldova.

Întrebat cum se explică faptul că în raportul Kroll numele lui Platon, pe care-l acuză de furtul miliardului, practic lipseşte, iar toate acuzaţiile sunt îndreptate împotriva sa, primarul de Orhei a menţionat că, de fapt, „Kroll sunt nişte afacerişti”.

În context, fostul premier moldovean Ion Sturza a ţinut să menţioneze că realitatea este alta, ”deşi „conaţionalul”, mai nou şi „patriotul" Şor (a se citi Ostap Bender de Orhei) şi cu nonşalanţă demnă de Ilf şi Petrov ne spune că a furat nu un miliard, ci doar... 500 de milioane de dolari! Şi că asta s-ar fi întâmplat sub influenţa... nu, nu a minţii lui cleptocratice, ci a băiatului din beci. Nu este nevoie de Kroll, fiindcă există date publice.”

”La începutul anului 2014, cele trei bănci aveau active (bănuiesc, multe dintre ele fictive!) de 1,7 miliarde de dolari. Banca Naţională a Moldovei (BNM) a „alocat” sub garanţia statului pentru a acoperi furtul a 1.060 miliarde de dolari (!). Banii au fost retraşi (furaţi) în mare parte în zilele din ajunul alegerilor din noiembrie 2014”, a notat Sturza, precizând că după ce BNM a alocat generos un miliard de dolari din rezerva sa, nimeni nu a introdus administraţie specială în aceste bănci şi banii ”din nou tiutiu!!! În exterior au plecat dolari reali din rezerva BNM, nu lei „tipăriţi" de Drăguţanu & Co.”

”Aşa că, corect ar fi să adăugăm, nu să scădem. Suma se ridică la două miliarde de dolari! Evident, nu toţi au fost furaţi de Şor. El a ciordit „doar" un miliard. Altfel s-ar putea să ajungem să-i fim datori lui Şor. Căci el uşor, uşor ne „deprinde” cu ideea că este un mare patriot şi tare ne mai poartă de grijă. Ce ruşine!...”, a concluzionat fostul premier al R. Moldova.

De menţionat că Ilan Şor este principalul suspect expus în raportul companiei Kroll, care a investigat fraudele din sistemul bancar moldovenesc. Acesta este condamnat în prima instanţă la şapte ani şi jumătate de închisoare, dosarul în prezent fiind examinat în ordine de apel de Curtea de Apel Cahul după ce judecătorii de la Curtea de Apel Chişinău s-au abţinut de la examinarea cauzei. Vladislav Gribincea, expert la Centrul de Resurse Juridice a ţinut să sublinieze că judecătorii din R. Moldova se tem să examineze astfel de dosare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor