Combateţi extremismul acum, altfel problema s-ar putea agrava, avertizează Corina Creţu

Dincolo de dezbaterile publice normale şi necesare, viitoarele alegeri pentru Parlamentul European au condus deja la atitudini deplorabile care sunt în totală contradicţie cu principiile construcţiei europene.
Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu. (Epoch Times România)
Epoch Times România
17.09.2013

Dincolo de dezbaterile publice normale şi necesare, viitoarele alegeri pentru Parlamentul European au condus deja la atitudini deplorabile care sunt în totală contradicţie cu principiile construcţiei europene. Acum însă, mai mult ca oricând, avem nevoie de participarea şi solidaritatea cetăţenilor la redefinirea şi relansarea proiectului european, în prezent blocat din cauza crizei economice şi financiare cu care ne confruntăm de mai bine de cinci ani, apreciază eurodeputata Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, într-un articol semnat pe site-ul http://www.neurope.eu.

În loc să caute soluţii la probleme, unii politicieni caută ţapi ispăşitori. Nu este nimic mai contraproductiv, în special în situaţii de criză, decât să îţi stabileşti priorităţi greşite. Nu are sens să cauţi numai greşeala şi să stabileşti vinovăţia dacă nu cauţi şi soluţii la problemele reale întâmpinate de cetăţeni - menţionează eurodeputata S&D.

''Nu pot accepta ca românii, ca popor, să fie utilizaţi drept 'ţapi ispăşitori'' de politicienii populişti din Uniunea Europeană. În multe ţări, românii - printre care şi romi cu cetăţenie română - sunt consideraţi vinovaţi pentru tot felul de probleme reale sau imaginare. Nu spun că românii sunt perfecţi, dar nimeni nu poate spune asta despre cetăţenii niciunei ţări. Totuşi, marea majoritate a românilor care se stabilesc în alte state membre ale UE au demonstrat că au o capacitate evidentă de a se adapta şi integra în noua lor societate. De aceea, condamn declaraţiile lui Nigel Farage şi Geert Wilders care susţin că ţările lor se vor confrunta cu un val de criminalitate românească după ce vor fi ridicate restricţiile pe piaţa forţei de muncă'', scrie Corina Creţu.

Câteva ţări au impus astfel de restricţii cetăţenilor români, iar acei români care lucrează legal în unele state ale UE sunt discriminaţi, în totală contradicţie cu normele europene. Potrivit eurodeputatei social-democrate, politicieni ca Nigel Farage consideră că românii sunt cetăţeni europeni de rang secund, trăind ca animalele într-o ţară necivilizată, aproape de a invada Occidentul în număr mare pentru a le lua slujbele localnicilor şi a avea avantaje directe de pe urma serviciilor de sănătate.

''Pot înţelege unele motive care au dus la amânarea deschiderii pieţelor forţei de muncă pentru români - deşi aş fi tentată să le descriu mai degrabă ca scuze decât ca motive. Totuşi, nu pot accepta ca demnitatea umană şi drepturile de cetăţean european ale românilor să fie subminate. Nu putem înlocui problemele reale de pe agenda publică europeană cu o agendă populistă a unor politicieni. În politică, preţul refuzului de a rezolva problemele reale este mai mare atunci când conduce la oportunităţi irosite, atât în termeni economici, cât şi sociali, şi de asemenea atunci când vine vorba de angajamentul faţă de valori europene precum democraţia'', consideră Corina Creţu.

Totuşi - continuă ea - este bine de ştiut că pentru români şi ceilalţi cetăţeni din Europa de Est există o soluţie care le-ar permite să rămână în ţările lor: reducerea disparităţilor economice prin investiţii dinspre ţările dezvoltate.

''Nu poţi căuta doar să maximizezi profitul investiţiilor în ţări în curs de dezvoltare prin menţinerea scăzută a salariilor şi reducerea drepturilor angajaţilor simultan cu creşterea numărului orelor de lucru şi apoi să te plângi că oamenii caută o viaţă mai bună. Este prea multă ipocrizie aici, iar asta duce la frustrări profunde. Reducerea acestor discrepanţe economice ar sprijini dezvoltarea şi redresarea economică şi în ţările dezvoltate. Investiţiile în Est pot şi ele conduce la mai multă prosperitate pentru statele din Europa Occidentală, iar asta va limita şi fanteziile periculoase avansate de politicienii populişti. Avem la dispoziţie o întreagă campanie electorală pentru a dezbate acest subiect. Nu este la fel de uşor ca inventarea de ţapi ispăşitori, dar este în interesul nostru european comun'', menţionează Corina Creţu în încheierea articolului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor