Care sunt ţările europene unde se caută medici şi asistenţi medicali? Conduce Luxemburgul

Mioara Stoica
17.09.2013

Se caută medici şi asistenţi medicali. Locuri de muncă: Londra, Madrid, Viena. Raportul 2013 al Monitorului european al posturilor vacante (European Vacancy Monitor – EVM) prezintă contro-tendinţa profesiilor sanitare pe piaţa europeană a muncii. Criza reduce oportunităţile, dar recrutarea de medici, asistenţi medicali, moaşe şi fizioterapeuţi a crescut cu 2 %, între 2008 şi 2010.

O veste bună în mijlocul traficului de şomaj. Contractele de muncă în domeniul sănătăţii în 2012 au fost de un milion printre cele 28 de ţări ale UE.

Muncă în străinătate, work în curs

Internaţionalizarea industriei este încă în faşă. În medie, profesioniştii din domeniul sănătăţii de care este nevoie într-o altă ţară decât cea de origine, nu depăşeşte 7% în Europa. Pentru acum, deoarece în nouă din cele 27 de ţări monitorizate de EVM (lipseşte Croaţia, care a intrat în UE abia în iulie 2013), poziţiile deschise pentru talentele „din afară” se extind la mult peste medie. Cu excepţia Italiei, unde criza este violentă, lista variază de la ţările baltice la Marea Britanie.

Nouă ţări care angajează cei mai mulţi străini

Care sunt ţările care sunt în căutarea profesioniştilor străini? Luxemburgul este într-o căutare sistematică a personalului medical şi paramedical pentru spitalele sale. Profesioniştii de asistenţă medicală, cu alt paşaport decât cel al Marelui Ducat au ajuns la un total de 35%. Mai mult de unul din trei. Urmată de Irlanda (16 %), Estonia (circa 13%) , Austria, Cipru şi Spania (10 %), Marea Britanie ( aproximativ 9%) şi Letonia (8 %). Numai în Luxemburg, numărul de angajaţi a crescut cu 6% între 2011 şi 2012 .

Marea Britanie a îngroşat dintotdeauna personalul Naţional Healt Dervice cu absolvenţii profesionişti din afara ţării. Dar europenii concurează doar pentru 7% dintr-un segment dominat de excelenţe extra - continentale: halatele albe care s-au format în afara ţării provin din India (28%), Caraibe şi Africa.

Exact opusul a ceea ce se întâmplă în Germania. În şi în jurul Berlinului, în profesiile sanitare sunt încadraţi mai puţin de 6% de absolvenţi străini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor