Colonelul Dogaru şi-a scos sindicaliştii în stradă. Miting la Guvern, de Ziua Unirii (Video)
alte articole
În jur de 3.000 de persoane au ieşit duminică, 24 ianuarie, în faţa Guvernului, la protestul organizat de sindicatul controversatului colonel în rezervă Mircea Dogaru.
La evenimentul unde Dogaru anunţase participarea a 25.000 de mii de persoane, au luat parte, în ciuda frigului muşcător, numeroşi pensionari - în marea lor majoritate foste cadre militare-, aduşi din toată ţara, cadre MAI disponibilizate, ceferişti, mineri, funcţionari etc., purtând pancarte cu mesaje precum "Respectaţi militarii ţării!", "Tehnocraţia ucide democraţia", "Stop Batjocurii!", "Cioloş şi guvernul său vor să fure ce-i al meu."
Pe scenă - unde nelipsitul "stegar dac" flutura drapelul ţării, în timp ce un personaj în cojoc miţos ţinea într- un băţ lung stindardul dacic - au urcat atât colonelul Dogaru cât şi alţi lideri sindicali. Cei care au luat cuvântul pe platforma improvizată i-au pomenit, la microfon, atât pe fostul preşedinte Băsescu, huiduit intensiv, cât şi pe fostul domnitor Brâncoveanu, care, potrivit lui Dogaru, le-a spus românilor "să nu aibă încredere în nemţi". De asemenea, au cerut respect pentru pensionari, pentru militari, pentru revoluţionari şi au reamintit mulţimii "că ne tragem din daci şi mai puţin din romani", iar Mircea Dogaru a acuzat televiziunile că dezinformează.
"Să-i tragem de mânecă, să tragem semnalul de alarmă, opriţi jaful de 26 de ani!, s-a strigat de pe scenă.
De asemenea, sindicaliştii care au luat cuvântul la microfon i-au reproşat preşedintelui Iohannis că a ales "să fie la Iaşi, unde este mai uşor, în loc să fie în Piaţa Victoriei unde este Societatea Civilă". Scandând puternic "Demisia, Demisia", i-au acuzat pe parlamentari că şi-au făcut pensii speciale iar pensionarilor de rând le-au dat firmituri şi au criticat ordonanţele guvernamentale legate de statutul revoluţionarilor şi de pensiile militarilor.
"Ne-a scos în stradă nevoia de a avea o lege a salarizării clară şi pentru militari cât şi pentru cei civili, nişte legi oneste ale pensiilor, dreptate pentru toţi revoluţionarii şi civili şi militari, adică recunoştinţă acestor domni care-şi datorează poziţia nouă! De 26 de ani auzim "libertate, democraţie" şi nu avem parte decât de aruncarea noastră la marginea societăţii", a declarat Dogaru pentru Epoch Times.
Întrebat cum de a ales pentru miting ziua când ţara sărbătoreşte Unirea, Dogaru a reamintit că toate mitingurile importante împotriva lui Băsescu organizate de SCMD au avut loc pe 24 ianuarie. Colonelul a mai precizat că aşteaptă de la Cioloş (plecat la Iaşi) o declaraţie difuzată de toate televiziunile prin care să răspundă tuturor doleanţelor.
"Am venit să protestăm împotriva acestui guvern aşa-zis tehnocrat, importat de la Bruxelles, care a venit să destabilizeze România", a declarat un alt protestatar, preşedintele filialei SCMD Ialomiţa.
Redăm revendicările protestatarilor, sintetizate de Mircea Dogaru într-un comunicat de presă:
"Revendicările noastre sunt cele solicitate Guvernului, la mitingul desfăşurat în ziua de 28 decembrie 2015, astfel: anularea de către Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, a art. 40 din OUG 57/2012, urmând ca definirea venitului brut ca bază de calcul pentru pensiile militare de stat să se facă în cuprinsul Ordinului comun de aplicare; la deschiderea noii sesiuni parlamentare, Guvernul să solicite Parlamentului, spre analiză şi avizare, proiectul Legii unice a salarizării, care va intra în procedură de urgenţă în Parlament, până la sfârşitul acestei prime sesiuni; instituirea salariului minim pe economie să se facă prin Hotărâre de Guvern, până la 01.03.2016; Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să iniţieze un nou proiect al Legii pensiilor, care să facă distincţiile necesare din punctul de vedere al statutului juridic, între pensii, ajutoare sociale, rente şi indemnizaţii, cu luarea în calcul, pentru pensii, a procentului de 45 % din salariul mediu brut pe economie", mai precizează SCMD, potrivit unui comunicat de presă publicat de Agerpres.
De asemenea, organizatorii protestului mai cer ca a 13-a pensie, hotărâtă de precedentul Guvern pentru decembrie 2015, să fie acordată în aprilie 2016 doar pensionarilor cu pensii al căror cuantum se situează sub valoare salariului minim pe economie; anularea, prin OUG sau retragerea avizului dat către Camera Deputaţilor, a OUG 95/2014 şi repunerea în plată a beneficiarilor, conform Legii 341/2004, în procentajul legal stabilit.
Reamintim că Mircea Dogaru a devenit un personaj intens mediatizat după ce, în 2012, a semnat cu USL, în numele unei alianţe formate din mai multe sindicate şi asociaţii, un protocol care avea, printre obiective, desfiinţarea Curţii Constituţionale, ANI, DNA, CNSAS. În schimbul semnării acestui protocol, USL-ului i se oferea garanţia că alianţa din spatele lui Dogaru (CNSC) îşi va oferi tot suportul pentru debarcarea de la putere a preşedintelui Băsescu.
Doi ani mai târziu, acelaşi Dogaru a contribuit la strângerea semnăturilor pentru candidatura la preşedinţie a fostului şef SIE, Teodor Meleşcanu.
Despre Mircea Dogaru, presa mai susţine că ar fi fost recrutat în 2000 pentru încadrarea în rândurile Direcţiei de Siguranţă Militară, în scopul realizării controlului operativ al sindicatelor ce urmau să se înfiinţeze în România.