Liderii Platformei DA resping acuzaţiile că s-au aliat cu pro-ruşii

”A pretinde în acest moment Platformei Demnitate şi Adevăr să se delimiteze de Dodon şi Usatîi pentru că ei vor să întoarcă Moldova spre Rusia, este o nouă încercare de manipulare a celui mai mare şi activ segment protestatar, cel pro-european”, arată liderul Partidului Demnitate şi Adevăr, într-o postare pe Facebook.
Andrei Năstase, preşedintele CMAN din R. Moldova.
Andrei Năstase, preşedintele CMAN din R. Moldova. (Epoch Times România)

Andrei Năstase a răspuns analiştilor de la Bucureşti care au criticat faptul că membrii Platformei DA au protestat împreună cu liderii pro-ruşi Igor Dodon şi Renato Usatîi împotriva guvernului Filip, girat de Vlad Plahotniuc.

”Cei care ne dau astfel de sfaturi ar fi trebuit să fi protestat în faţa Parchetului General al României cerând anchetarea lui Plahotniuc pentru dublă identitate sau pe lângă instituţiile internaţionale capabile să investigheze furturile şi spălările de zeci de miliarde de dolari din şi prin R. Moldova. Până se vor lega cu lanţuri de gardurile acelor instituţii în semn de protest faţă de protejarea oligarhului penal Plahotniuc de către instituţiile din România, le recomand să se abţină de a mai fragmenta societatea moldovenească în pro şi anti-europeană. Deocamdată noi suntem pentru reforma Justiţiei, suntem pentru anti-corupţie, pentru scoaterea instituţiilor statului de sub controlul unui singur om, suntem pentru reînnoirea clasei politice, suntem pentru ample reforme structurale aşa cum sunt ele prevăzute în Acordul de Asociere între Moldova şi UE din 2014.

Pentru ce este Plahotniuc, stăpânul procuraturii moldoveneşti puteţi judeca şi singuri, după gradul de sărăcie, corupţie, disperare în care a dus acest oligarh societatea moldovenească în ultimii ani. Să nu ne lăsăm manipulaţi cu teze geopolitice, cum am fost manipulaţi de diferite sirene care şi-au umplut buzunarele la Chişinău, din corupere, şantaj, prostituţie, inclusiv politică, în timp ce noi trăiam în mizerie şi sărăcie în ultimii 15 ani!!! Unire împotriva răului cel mare, Plahotniuc! Unire moldoveni!”

La rândul său, un alt lider al Platformei Demnitate şi Adevăr, Alex Cozer, a arătat într-un articol publicat de Independent.md că ”ieri, pe străzile capitalei s-a întâmplat un lucru greu de acceptat pentru unii şi asupra căruia s-a speculat foarte mult de alţii. Un protest la care au participat zeci de mii de oameni, a avut în frunte nişte oameni extrem de diferiţi. Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru au hotărât că e mai bine ca simpatizanţii lor să-şi unească forţele, ca vocile şi mesajele lor să fie mai puternice. (...) Da, mie îmi este extrem de greu în continuare să protestez alături de Renato Usatîi şi Igor Dodon. Îmi este şi mai greu să am încredere în aceşti oameni. Probabil au şi ei multe supărări faţă de mine, mai ales la cât de dur i-am criticat de-a lungul anilor. (...) Dar nu ar fi corect din partea mea, a lui Andrei Năstase sau a lui Valentin Dolganiuc, să punem mai presus orgoliile noastre personale decât interesul comun al cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de simpatiile lor politice şi geopolitice. Acum toţi trăim cu aceleaşi probleme, cu toţii ne aflăm în aceeaşi mocirlă, toţi mergem spre acelaşi dezastru. Un dezastru care se prefigurează tot mai mult dacă nu va fi oprit dezmăţul actual. (...)”

”Să nu ne lăsăm manipulaţi cu teze geopolitice, cum am fost manipulaţi de diferite sirene care şi-au umplut buzunarele la Chişinău, din corupere, şantaj, prostituţie, inclusiv politică, în timp ce noi trăiam în mizerie şi sărăcie în ultimii 15 ani”.

”Ieri nu s-au unit Năstase cu Dodon şi Usatîi. Totul s-a întâmplat alaltăieri, în jurul Parlamentului, acolo unde s-au unit cetăţenii. Cetăţeni care au conştientizat care este pericolul şi nu s-au mai întrebat unul pe altul ce limbă vorbesc, în ce parte a lumii le sunt plecate rudele la muncă sau pe cine au votat la ultimele alegeri”, a concluzionat jurnalistul.