Colegiul medicilor: Cadrele medicale vor protesta în luna iulie

De la 1 iulie se vor desfăşura proteste ale cadrelor medicale, a anunţat preşedintele Colegiului Medicilor din România. Personalul medical din toate spitalele din ţară va iniţia proteste care vor putea culmina cu demisii în bloc ale medicilor.
Protest cadre sanitare (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.06.2013

Începând cu data de 1 iulie se vor desfăşura proteste ale cadrelor medicale, a anunţat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Vasile Astărăstoaie, după întâlnirea organizaţiile profesionale ale medicilor, sindicatelor, asociaţiilor pacienţilor care a avut loc joi. Personalul medical din toate spitalele din ţară va iniţia proteste care pot culmina cu demisii în bloc ale medicilor. Programul protestele va fi definitivat în două săptămâni.

"Ne-a ajuns cuţitul la os, nu se mai poate accepta actuala situaţie, medicii sunt blamaţi, au salarii mici, se face justiţie în direct la televizor, deşi există o prevedere în legea 95 potrivit căreia Colegiul Medicilor trebuie să fie informat pentru a începe urmărirea în cazul unui medic", a afirmat Vasile Astărăstoaie.

Problemele pentru care medicii declanşează protestele sunt legate de salariile mici, condiţiile de lucru şi modul în care sunt trataţi angajaţii din domeniul sănătăţii în România.

„Ce se doreşte prin acest demers este ca tuturor să ne fie mai bine. Pacienţii vor fi alături de medicii şi dacă medicii se simt mai bine, au condiţii mai bune, pacienţii vor fi mai mulţumiţi. Luptăm toţi pentru un sistem sanitar mai bun, mai performant. Nu este o acţiune împotriva ministerului, ci este o acţiune prin care dorim ca autorităţile să se alieze să ia măsuri pentru sistemul sanitar”, a precizat vicepreşedintele Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Iulian Petre la B1 TV.

Medicii de familie din Prahova sunt nemulţumiţi de impunerea plafoanelor la salariilor medicilor de familie şi reducerea sporurilor pentru muncă în mediul rural. Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova şi-a exprimat dezacordul faţă de normele de aplicare ale Contractului-cadru pe 2011.

Peste 600 de medici şi preşedinţi ai filialelor Societăţii Naţionale de Medicină de Familie din întreaga ţară s-au întâlnit pentru a treia oară, la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, pentru a discuta modul în care vor accepta sau nu schimbările făcute de Ministerul Sănătăţii.

„Nu suntem de acord cu acest act normativ, în care nu se specifică pe ce sumă se semnează contractul şi nu se cunoaşte bugetul pe medicamente. În momentul de faţă, totul a rămas la fel. Noi am solicitat prelungirea prin acte adiţionale a Contractului-cadru pe 2010”, a precizat Simona Schnelbach, care a mai anunţat că începând din luna iunie medicii de familie vor începe protestele, dacă CNAS nu le va asculta doleanţele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor