Coldea: Miza este mult mai mare decât compromiterea mea. Îmi rezerv dreptul de a vorbi la un moment dat

Florian Coldea le transmite detractorilor săi, într-un lung mesaj în care slăveşte SRI şi pe el însuşi, că, în viitor, lipsit de constrângerile statutului şi uniformei militare, va avea libertatea de a vorbi!
Loredana Diacu
19.01.2017

alte articole

Florian Coldea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.01.2017

Tras pe linie moartă după scandalul stârnit de fugarul Sebastian Ghiţă, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, răspunde într-o declaraţie oferită Agerpres, acuzaţiilor care i-au fost aduse în ultima perioadă, catalogându-le alegaţii defăimătoare, a căror miză este mult mai mare decât compromiterea sa.

De asemenea, generalul face lunga trecere în revista a activaţii sale, descrisă în termeni nostalgici şi elogioşi şi "ia în braţe" SRI, laudându-i funcţionarea. În viziunea lui Coldea, SRI a consolidat statul român. Cât despre ancheta internă, aceasta a fost minuţioasă, complexă, riguroasă, susţine generalul.

Coldea începe prin a aminti că anul acesta a împlinit 25 ani de activitate, dintre care 22 în calitate de ofiţer SRI şi ţine să menţioneze că şi-a slujit ţara "în felul cel mai devotat cu putinţă" şi priveşte cu mândrie în urmă la toate misiunile îndeplinite. De asemenea, fostul prim-adjunct al şefului SRI le mulţumeşte directorilor, colaboratorilor, angajaţilor etc. susţinând că împreună, aceştia au reuşit să consolideze statul român, puternic şi unitar.

"De-a lungul întregii mele cariere, am fost un consecvent promotor al legii, al valorilor care ne definesc activitatea: profesionalismul şi buna-credinţă. Mi-am servit ţara cu demnitate şi patriotism. Onoarea unui militar cu idealuri mult mai înalte decât beneficii meschine nu poate fi pătată cu 'realităţi confecţionate' şi elemente scoase din context", spune Coldea despre el însuşi.

De asemenea, Coldea salută partenerii din alte instituţii, cât şi partenerii externi, mediul academic, familia etc. şi nu uită să comunice că din cauza meseriei a lipsit de la cele mai importante momente ale copilăriei pentru fetiţa sa, a petrecut o parte neînsemnată de timp acasă, am amânat mereu planurile şi obiectivele personale etc.

Coldea, despre acuzaţiile ce i se aduc şi ancheta SRI

"Alegaţii defăimătoare, acuzaţii grave şi speculaţii dintre cele mai diverse incluzând numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proporţii care a afectat atât imaginea mea cât şi, mai ales, activitatea instituţiei.", susţine generalul (acum în rezervă), adăugând că încă de la apariţia primelor alegaţii în urma acestora a fost declanşată o anchetă internă.

"Este important pentru opinia publică să precizez că Serviciul şi-a dezvoltat mecanismele de verificare adecvate, astfel încât nimeni din cadrul SRI, oricare ar fi funcţia sau gradul, nu se poate plasa deasupra procedurilor de anchetă internă la apariţia unor astfel de acuzaţii. Nimeni!

S-a desfăşurat o investigaţie complexă, riguroasă, completă, cu privire la toate afirmaţiile acuzatoare difuzate până la momentul transmiterii acestui comunicat. Am parcurs cu toată deschiderea etapele acestei anchete. Am oferit tot suportul, am prezentat toate documentele necesare şi martorii relevanţi, am răspuns complet tuturor întrebărilor, m-am supus tuturor verificărilor. Rezultatele anchetei au indicat, fără echivoc, faptul că am respectat legea şi normele deontologice specifice, în toate circumstanţele analizate." adaugă Coldea.

Generalul le transmite "celor care s-au grăbit să creadă sau să amplifice neadevăruri flagrante difuzate în trecut sau mai recent, până la data de 18 ianuarie 2017", că a înţeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare şi mai profundă decât compromiterea activităţii sale.

"Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri şi clarificări adecvate, precum şi elemente factuale relevante despre aceste aspecte şi multe altele, la un moment dat.", transmite generalul.

Coldea mai precizează că, pentru ca defăimările la adresa sa să nu afecteze instituţia, a solicitat Directorului instituţiei eliberarea sa din funcţia de prim-adjunct şi punerea sa la dispoziţia Serviciului şi a nevoilor instituţiei.

"Trecerea în rezervă nu modifică nimic din determinarea mea de a servi în continuare statul român, de a contribui din rolul meu viitor la prezervarea a tot ceea ce am reuşit să construim în ultimii 12 ani. Criticilor mei, ale căror afirmaţii le-am considerat adesea constructive, le transmit că, lipsit de constrângerile statutului şi uniformei militare, voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi, de a mă exprima public, în baza expertizei profesionale acumulate şi cu bună-credinţă care m-a ghidat întotdeauna. Aleg să fac acest lucru pentru a contribui astfel la dezvoltarea culturii de securitate, atât de necesară pentru România şi cetăţenii ei în contextul evoluţiilor mediului securitar, al tranformărilor şi multiplicărilor ameninţărilor hibride, al realităţii cadrului legislativ şi al condiţionărilor tehnologice relevante la nivelul întregii societăţi.

La încheierea mandatului raportez cetăţenilor României faptul că a fost o onoare pentru mine să servesc ţara şi interesele ei de securitate din cea mai înaltă funcţie pe care o poate avea un ofiţer român de informaţii, a fost un privilegiu să pot contribui la îndeplinirea celei mai însemnate misiuni strategice: pe durata mandatului meu, România a fost o ţară sigură, stabilă şi a fost cu succes apărată de riscurile şi ameninţările de securitate cu care s-a confruntat permanent. Servesc Patria! Aşa să ne ajute Dumnezeu!", încheie Coldea

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor