Cocoş recunoaşte toate acuzaţiile din dosarul ANRP. "Ştiam că terenul va fi împărţit cu Alina Bica"

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, le-a cerut, marţi, magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie judecat mai repede prin procedura simplificată, după ce a recunoscut toate acuzaţiile pe care procurorii DNA i le aduc în dosarul ANRP
Dorin Cocoş (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Epoch Times România
15.09.2015

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, le-a cerut, marţi, magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să fie judecat mai repede prin procedura simplificată, după ce a recunoscut toate acuzaţiile pe care procurorii DNA i le aduc în dosarul ANRP, informează Agerpres

"Solicit procedura simplificată. Recunosc toate acuzaţiile. Rog să se ţină cont de colaborarea mea cu DNA", a declarat Dorin Cocoş în faţa instanţei.

Judecătorii au insistat însă ca Dorin Cocoş să dea o declaraţie detaliată în acest dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită.

"Pe Gheorghe Stelian îl ştiam din 2006. Ne-am împrietenit după mai multe afaceri imobiliare. În 2010, l-am întâlnit pe Sergiu Diacomatu, care mi-a zis că lucrează la ANRP. Ulterior, am aflat că e vicepreşedinte. Pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro în mai multe tranşe. I-am promis sprijin politic ca să rămână în funcţie. Sergiu Diacomatu a zis că mă ajută, dar are nevoie de susţinere. Printr-o cunoştinţă, am intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean şi i-am promis 800.000 euro", a declarat Dorin Cocoş.

El a explicat că Gheorghe Stelian mai avea un dosar la ANRP, în care solicita despăgubiri.

"Sergiu Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi 5 milioane de euro. Crinuţei Dumitrean i-am dat un milion de euro, iar lui Dragoş Bogdan 800.000 euro. Toţi banii îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri. Eu am primit pentru al doilea dosar 8 milioane de euro, ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro. (...) Era de notorietate că la ANRP toţi membrii se înţelegeau înainte de şedinţă. Nu am avut emoţii că vor da vot pozitiv. Toate funcţiile se dădeau politic", a continuat omul de afaceri.

Cocoş a mai precizat că a cunoscut-o pe Alina Bica în anul 2013, însă nu a vorbit niciodată cu aceasta despre bani sau terenuri. Cocoş a precizat că fosta lui soţie, Olguţa Chiriac, şi Alin Cocoş i-au vândut lui Ionuţ Mihăilescu, consilierul Alinei Bica, un teren din Snagov.

"Ştiam de la Mihăilescu că terenul va fi împărţit cu Alina Bica. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, orice variantă doreşte Alina Bica pentru că nu se ştie niciodată", a mai dezvăluit Dorin Cocoş.

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În acelaşi dosar, mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

"În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin procurorii.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor