România, stat jandarmeresc. Ziariştii de la protestul Free Khadija, amendaţi cu 7600 de lei (Video)

Jandarmeria Română a împărţit amenzi în valoare de 7600 de lei participanţilor la protestul de solidarizare cu jurnalista azeră Khadija Ismayilova, organizat luni în Bucureşti, în faţa ambasadei Azerbaidjanului.
Protest în faţa ambasadei azere din România (blog.activewatch.ro)
Loredana Diacu
09.09.2015

Jandarmeria Română a împărţit amenzi în valoare de 7600 de lei participanţilor la protestul de solidarizare cu jurnalista azeră Khadija Ismayilova, organizat luni în Bucureşti, în faţa ambasadei Azerbaidjanului.

Manifestarea de solidaritate cu Khadijia, condamnată abuziv în ţara ei la 7 ani de închisoare, după ce a publicat mai multe investigaţii jurnalistice despre corupţia regimului de la Baku a reunit jurnalişti de la RISE Project, Centrul de Investigaţii Media şi Casa Jurnalistului, împreună cu activişti de la Funky Citizens, Curaj TV şi ActiveWatch.

Deşi aceştia manifestau paşnic, jandarmii au intervenit, somându-i pe participanţi să părăsească zonă pe motiv că protestul nu ar fi fost "autorizat", avertizând că, în caz contrar, vor fi sancţionaţi. Un jurnalist a fost ridicat de la protest şi dus la Circa 2 de Poliţie, în timp ce restul manifestanţilor au fost intimidaţi şi chiar bruscaţi de apărătorii "liniştii publice", după cum reiese din declaraţiile acestora şi materialele video postate de cei ce au luat parte la eveniment.

Mai multe despre protestul din faţa Ambasadei azere, refuzul primăriei de a permite adunarea etc. puteţi citi aici şi aici

Cum comentează Jandarmeria "incidentele"

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a confirmat marţi, pentru Epoch Times, că instituţia pe care o reprezintă a dat participanţilor la protest 15 amenzi însumând 7600 de lei:

"Primăria nu a aprobat acea adunare de protest în zona în care se găseau protestatarii. Ei au ignorat această decizie. Colegii care s-au deplasat acolo le-au pus în vedere că desfăşoară o activitate nelegală. Drept urmare, pentru că nu au respectat recomandările făcute, au fost sancţionate 15 persoane cu amenzi în valoare de 7600 de lei, pentru participarea la adunări publice interzise sau nedeclarate, urmate de refuzul părăsirii locului de desfăşurare."

Cât despre faptul că un jurnalist - Mircea Barbu - a fost luat împotriva voinţei sale şi dus la Circa 2 de Poliţie, Enache a explicat că a acesta a refuzat să se legitimeze, motiv pentru care a fost necesar să fie "condus" la secţia de poliţie pentru identificare. Menţionăm că Mircea Barbu a fost amendat atât pentru protest, cât şi pentru refuzul legitimării.

În ceea ce priveşte comportamentul jandarmilor, catalogat drept agresiv de jurnalişti, purtătorul de cuvânt a declarat că, în primul rând jurnaliştii sunt cetăţeni, iar funcţia persoanei nu contează în aplicarea legii.

"Persoanele respective, jurnalişti sau nu, nu au respectat o dispoziţie legală. Obligaţia autorităţilor e mai întâi de a pune în vedere că se încalcă legea apoi cea de a lua măsuri.", a declarat Georgian Enache.

Redăm, în continuare, opiniile câtorva dintre participanţii la protest:

Maria Popa- ActiveWatch, participant la protest

"Evenimentul de solidarizare cu jurnalista azeră Khadija Ismayilova i-a costat pe susţinătorii ei din România aproape 8000 de lei fiindcă Jandarmeria Română a găsit de cuviinţă să-i amendeze în baza unei legi (Legea Adunărilor Publice, 60/1991) pe care mai multe organizaţii ale societăţii civile o critică de ani de zile, solicitând modificarea ei în acord cu evoluţia firească a unui stat democratic. Legea Adunărilor publice permite interpretări abuzive la adresa libertăţii de exprimare şi la adresa dreptului de a organiza şi participa la întruniri publice (v. Art 39 din Constituţia României, privind libertatea întrunirilor).

Avem de-a face cu două abuzuri la adresa libertăţii de exprimare, unul petrecut într-un regim dinastic autoritar, iar celălalt – într-un stat democratic. Pe de o parte, pentru a fi redusă la tăcere, jurnalista Khadija Ismayilova a fost condamnată la 7 ani şi jumătate de închisoare în Azerbaidjan pentru că a dezvăluit acte de corupţie ale familiei preşedintelui azer Ilham Aliyev. La peste 2000 de kilometri distanţă, jurnaliştii şi activiştii care s-au reunit din solidaritate cu Khadija în faţa Ambasadei Azerbaidjanului din România au fost amendaţi şi, unii, chiar bruscaţi de jandarmi, pe motiv că protestul lor nu era „autorizat”.

Într-un stat democratic, protestele paşnice (organizate sau spontane) nu au nevoie de aprobare, iar rolul forţelor de ordine este să asigure protecţia celor care protestează, nu să-i hărţuiască. Acest principiu este însă frecvent încălcat în România, iar incidentele petrecute în faţa Ambasadei Azerbaidjanului nu fac decât să confirme că atitudinea forţelor de ordine este excesivă din cauza unei legislaţii care lasă loc de interpretări abuzive.

Deşi Constituţia consfinţeşte dreptul de a protesta liber, în mod paşnic, jurnaliştii Rise Project au încercat să preîntâmpine ostilitatea forţelor de ordine şi au notificat intenţia de a organiza evenimentul, dar Primăria Capitalei le-a transmis interdicţia de a se reuni la Ambasada Azerbaidjanului din România pentru Khadija Ismayilova. Drept explicaţie, Primăria a invocat articolul 2 din Legea 60/1991:

Într-un stat democratic, protestele paşnice (organizate sau spontane) nu au nevoie de aprobare, iar rolul forţelor de ordine este să asigure protecţia celor care protestează, nu să-i hărţuiască. Acest principiu este însă frecvent încălcat în România, iar incidentele petrecute în faţa Ambasadei Azerbaidjanului nu fac decât să confirme că atitudinea forţelor de ordine este excesivă din cauza unei legislaţii care lasă loc de interpretări abuzive.

Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice, ori să degenereze în acţiuni turbulenţe de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public, şi nu pot fi continuate după ora 23,00, caz în care intră sub incidenţa dispoziţiilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată.” - a declarat Maria Popa pentru Epoch Times.

Mircea Barbu - jurnalist, participant la protest

"Sunt jurnalist de conflict. Lucrez, de cele mai multe ori, în ţări unde regimurile sunt dictatoriale, corupte şi abuzive. Mi s-a părut firesc să-mi exprim solidaritatea cu colega mea Khadija Ismayilova în demersăul său de a demasca un regim corupt cum este cel din Azerbaidjan. Din păcate, dreptul la liberă exprimare mi-a fost încălcat de către forţele de ordine, care m-au hărţuti în mod repetat şi, ulterior, împotriva voinţei mele, m-au dus cu forţa la o secţie de poliţie din apropiere. Este ruşinos şi inacceptabil ca în România, stat european, abuzurile autorităţilor să fie comparabile cu cele din zone de conflict, unde jurnaliştii sunt intimidaţi constant şi hărţuiţi pentru că îşi fac meseria.", a declarat Mircea Barbu.

Victor Ilie, jurnalist - Rise Project, participant la protest

"RISE Project este parte a unei reţele globale de jurnalişti de investigaţie, OCCRP, iar Khadija Ismayilova, colega noastră din Baku, Azerbaidjan, a fost arestată şi condamnată la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru că şi-a permis să scrie despre clanul dictatorial de acolo condus de preşedintele Ilham Aliyev.

Noi am protestat faţă de justiţia lor abuzivă, chiar şi neautorizat, în faţa ambasadei azere din Bucureşti. Am vrut să îi transmitem lui Aliyev că vom continua munca pe care a început-o Khadija, să demascăm corupţia şi crima organizată care îl înconjoară şi în curînd vom avea şi alte materiale pe care Khadija nu a apucat să le scrie.

Mai mulţi reporteri RISE Project au lucrat de-a lungul anilor cu Khadija Ismayilova.", a declarat Victor Ilie, adăugând că jurnaliştii Rise Project vor contesta amenzile.

Sergiu Brega, jurnalist- Curaj TV şi Rise Project, participant la protest

"Am fost hărţuiţi şi intimidaţi încă de când am ajuns în faţa ambasadei. Eu am fost legitimat pe motiv că aveam o 'vuvuzelă' ce prezenta "pericol de tulburare a liniştii publice".

Deşi pentru acţiunea de protest a fost depusă o notificare prealabilă la primărie, atât jandarmii cât şi poliţiştii de la faţa locului ne-au avertizat că protestul nostru este interzis şi că intrăm sub incidenţa legii 61 privind tulburarea liniştii publice. Cu alte cuvinte, liniştea publică a fost mai importantă pentru forţele de ordine care aveau datoria să ne asigure securitatea şi buna desfăşurarea a protestului nostru.

Am fost bruscat în repetate rânduri în timp ce filmam şi documentam acţiunea colegilor meu şi am fost împiedicat să-mi desfăşor activitatea de jurnalist. În momentul în care un coleg a fost luat cu forţa şi dus la maşina jandarmeriei, am fost împiedicat să filmez, fiind bruscat de unul dintre jandarmi care încerca să mă îndepărteze de locul acţiunii.

Acelaşi jandarm, l-a hărţuit pe unul dintre colegi care a încerca să meargă în audienţă la ambasadă, interzicându-i să ia cu el pancarta pe care o avea în mână. În calitate de participant la protest şi jurnalist care filmam evenimentul, consider că mi-au fost încălcate dreptul la libertatea de întrunire, accesul la informaţii publice, cât şi libertatea de circulaţie şi intenţionez să depun o plângere la organele abilitate.", susţine Sergiu Brega, una din persoanele agresate de jandarmi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor