Coaliţia suedeză de stângă a câştigat alegerile cu o agendă de dreapta
alte articole
Social Democraţii Suediei şi aliaţii lor de centru-stânga sunt determinaţi să se întoarcă la putere după ce au învins guvernul actual de centru dreapta, în urma alegerilor generale care au rezultat de asemenea într-o dezvoltare favorabilă pentru partidul anti-imigrare.
După numărarea voturilor din toate sediile până luni dimineaţa, blocul condus de sociali democraţi a câştigat 43,7% din voturi în timp ce coaliţia de la putere de centru dreapta, condusă de Partidul Moderat, a obţinut 39,3% din electorat.
Dar partidul de extremă dreapta cu o agendă anti-imigrare, Democraţii Suedezi, a sărbătorit numărul semnificativ de voturi obţinute - partidul a câştigat 12,9% din totalul voturilor – dublu faţă de procentul de 5,7% din voturi obţinut în 2010.
”Prieteni suedezi, prieteni de partid, acum suntem al treilea partid ca mărime al Suediei”, a declarat liderul partidului Jimmie Akesson, duminică.
Fără să se fi ajuns la o majoritate, se aşteaptă ca procesul de formare a guvernului să fie unul complicat, deoarece partidul de centru stânga a promis să nu coopereze cu Democraţii suedezi. Coaliţia actuală a făcut şi ea aceeaşi promisiune.
Liderul Social Democraţilor şi premierul desemnat, Stefan Lofven, un fost lider al uniunii, şi-a reafirmat promisiunile în timpul discursului de la miezul nopţii.
Numărul în creştere al refugiaţilor
Xenofobia şi rasismul au fost două subiecte accentuate în timpul agendei electorale, iar sondajele au prezis o creştere a extremei dreapta. Suedia are una dintre cele mai generoase politici de azil din lume, şi se aşteaptă ca în ţară să ajungă 80.000 de refugiaţi – cel mai mare număr începând din 1992 – proveniţi din Siria, Eritrea, Somalia, Afghanistan, şi Irak, cât şi din alte ţări.
În cel de-al treilea oraş al Suediei, Malmö, a fost lovit de un scandal în momentul în care membrii partidului democrat s-au adunat la locaţiile YMCA să urmărească rezultatele.
Preşedintele ramurii YMCA a declarat că adunările politice nu sunt permise, a întrerupt electricitatea şi i-a lăsat pe membrii partidului să urmărească rezultatele alegerilor pe telefonul mobil, la lumina lumânării.
Pe lângă imigrare, educaţia, şi şomajul, egalitatea dintre sexe au reprezentat subiecte proeminente în timpul campaniei prezidenţiale.
Rezultatele preliminare sugerau că Iniţiativa Feministă - de stânga - va atinge cota necesară de intrare în Riksdag de 4%, dar rezultatele parţiale au acordat partidului numai 3,1% din voturi.