Băsescu: Guvernul a cheltuit 0 bani din cei 106 mil. de euro alocaţi de UE pentru locuri de muncă pentru tineri

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

Prezent sâmbătă la Şcoala de Vară a tineretului PMP de la Mamaia, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, Guvernul Ponta nu a cheltuit niciun ban din cei 106 milioane de euro alocaţi de Uniunea Europeană ţării noastre pentru crearea de noi locuri de muncă pentru tineri.

"Subiectul 'locuri de muncă pentru tineret' a fost discutat şi de Comisia Europeană. România are alocată suma de 106 milioane de euro, bani care trebuiesc cheltuiţi în perioada 2014-2015, pentru că dacă nu se cheltuiesc se alocă altor ţări. Trebuie să cheltuim această sumă. Cât credeţi că s-a cheltuit până acum? Zero! Programul trimis de Guvernul României la CE nici nu este aprobat, ceea ce este nepermis. Suma e destinată tinerilor care se află în regiunea Centru, regiunea Sud Muntenia şi regiunea Sud-Est, unde şomajul depăşeşte 25% în rândul tinerilor. Este adevărat că UE socoteşte şomajul pentru tineri în interval de vârstă 15-25 de ani, pentru că unii dintre ei fac doar 8 clase", a precizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a informat că banii respectivi ar trebui cheltuiţi în intervalul 2014-2015, iar după expirarea acestui interval, aceşti bani vor fi alocaţi altor ţări.

"Dacă aş fi în locul vostru, aş face zilnic proteste la Guvern, pentru că ei nu sunt bani care să stea mult timp, căci la 31 decembrie 2015, aceşti bani se realocă altor ţări", le-a precizat preşedintele tinerilor de la şcoala de vară.

Şeful statului a explicat că există şi alte surse pentru finanţarea înfiinţării locurilor de muncă pentru tineret în afară de această sumă de 106 milioane de euro, respectiv Fondul Social European şi Banca Europeană de Investiţii.

"Am mai stabilit un program, 'Garanţia pentru tineri', nu are resurse financiare, dar toţi ne-am angajat să sprijinim tineretul. În 2013 s-au stabilit două modalităţi de finanţare pentru a se da garanţii pentru tineri. E acoperită de programul acesta de 106 milioane de euro. Mai sunt două surse de finanţare: Fondul Social European şi Banca Europeană de Investiţii", a adăugat Traian Băsescu.

Menţionăm în context că, potrivit unor cifre publicate vineri de Eurostat, numărul angajaţilor în România a scăzut în al doilea trimestru din acest an (lunile aprilie - mai - iunie) cu 3,1% faţă de perioada similară a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată în statele UE.