CNN publică un raport scurs din China despre acoperirea dimensiunii focarului de către autorităţile chineze

Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan
Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan (Facebook, sursa necunoscută)

CNN tocmai a publicat primul din ceea ce ar putea fi o serie de rapoarte despre faptul că informaţiile diseminate de regimul comunist chinez cu privire la focarul de virus Wuhan erau substanţial diferite faţă de cifrele, evaluările şi proiecţiile pe care le aveau oficialii seniori ai Partidului.

Deşi acest lucru nu dovedeşte că Beijingul a minţit publicul, cu siguranţă aruncă încă o lumină asupra lipsei de transparenţă şi a minciunilor aruncate în spaţiul public, inclusiv cel internaţional, de regimul comunist de la Beijing.

Rapoartele, care datează de la începutul lunii februarie 2020, arată că numărul cazurilor raportate în provincia Hubei, unde a izbucnit focarul de virus Wuhan, ar fi fost uneori de 3 ori mai mare decât ceea ce s-a comunicat publicului.

Numărul este oricum mult mai mic decât alte estimări făcute de analişti şi reporterii din Wuhan, pe baza datelor obţinute de la centre de cremare din capitala provinciei Hubei, care lucrau non-stop.

Un avertizor care a lucrat în sistemul chinez de sănătate ar fi furnizat 117 pagini de documente interne de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor către CNN. Raportul analizează datele colectate în perioada octombrie 2019 - aprilie 2020.

Este neclar de ce avertizorul a ales CNN şi de ce a făcut publice datele acum, la aproape un an de la explozia virusului, care s-a transformat în pandemie.

Probabil cea mai interesantă constatare din raport este faptul că multe dintre cazurile de gripă au apărut în mod misterios în provincia Hubei chiar în această perioadă anul trecut. Focarul nu ar fi fost centrat în jurul oraşului Wuhan, ci a apărut în oraşele învecinate, Yichang şi Xianning.

CNN a menţionat, totuşi, că dezvăluirile survin în timp ce SUA şi UE presează China să coopereze cu o anchetă a OMS, iar agenţia ONU -criticată pe scară largă pentru modul cum a transmis comunităţii internaţionale dezinformarea venită de la Partidul Comunist Chinez - tocmai a anunţat zilele trecute că trimite o altă echipă formată din oameni de ştiinţă de diferite naţionalităţi pentru o cercetare mai detaliată a faptelor, având misiunea de a investiga „originile” pandemiei.

La peste un an de la izbucnirea pandemiei, China încă nu a declarat că are un pacient zero şi nici locul de origine al pandemiei. Deşi iniţial a susţinut că focarul a fost piaţa de animale vii Huanan din Wuhan, la sfârşitul lunii mai, şeful agenţiei de sănătate publică a Chinei, Gao Fu, a recunoscut că piaţa Huanan nu este punctul în care a izbucnit epidemia. La concluzii asemănătoare ajunseseră mai multe studii ale unor reviste medicale occidentale, inclusiv The Lancet.

Întrebarea rămâne legată de modul în care un birocrat de nivel inferior ar reuşi nu numai să fugă cu un astfel de raport extrem de secret, într-un asemenea moment (la mult timp după ce autorităţile chineze au avut timp să ascundă dovezile legate de focar) şi apoi să reuşească să-l difuzeze către CNN, o organizaţie de ştiri cu audienţă în lumea anglofonă, fără ca statul de tip Big Brother al regimului comunist de la Beijing să ştie ce se întâmplă.

Originile obscure ale scurgerii informaţiilor către presă cât şi lipsa detaliilor privitoare la modul în care CNN a obţinut aceste informaţii sugerează că există ceva mai mare în spatele acestei poveşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii